10 lectii pentru a-ti face copilul sa se simta special

/ / Modificat: 2023-01-10
10 lectii pentru a-ti face copilul sa se simta special

Construirea unei stime de sine puternice încă din copilărie este ceea ce îi va face pe copiii să devină tineri încrezători, precum și adulți fericiți și responsabili. Este exact genul de încredere pe care orice părinte și-o dorește pentru copiii săi, nu-i așa? Copii care se simt iubiți și speciali.

Ei bine, primul pas pentru a realiza acest lucru este ca ei să simtă dragoste și mândrie din partea părinților lor, să nu se simtă judecați sau presați și să poată conta pe sprijinul lor atunci când au cea mai mare nevoie.

De ce este important să îi facem pe copii să se simtă unici?

Dragostea are un impact incalculabil asupra copilăriei, este motorul care alimentează încrederea copiilor, încurajându-i să experimenteze și să îndrăznească lucruri noi. Atunci când copiii se simt iubiți, își pot dezvolta independența, nu le este teamă de noi provocări, deoarece știu că au sprijinul și îndrumarea părinților lor.

Atunci când se simt susținuți, ei pot face față mai bine eșecurilor, învățând că nu câștigă întotdeauna, dar că acesta nu este un motiv pentru a nu mai încerca ceva ce le place să facă, iar acest lucru este mai valoros decât ar putea crede, pentru că o fac pe cont propriu.

Cum pot părinții să-și facă copiii să se simtă speciali?

1. Oferiți mângâieri

Cel mai bun mod de a le arăta dragostea copiilor este de a le oferi afecțiune. Îmbrățișări, sărutări, gâdilat, mângâiat pe păr, dansat, cântat etc. Nu uitați că dragostea nu se exprimă doar prin exprimare, ci și prin demonstrație, așa că micuțul dvs. nu va avea nicio îndoială cu privire la ceea ce înseamnă pentru dvs.

2. Învățați-i să se iubească pe ei înșiși

Oamenii pe care copiii îi iubesc cel mai mult sunt cei cu care trăiesc zilnic, dar trebuie să învețe că cea mai valoroasă persoană trebuie să fie ei înșiși. Acest lucru le va consolida încrederea, astfel încât nimic negativ nu îi va afecta permanent, cum ar fi comentariile rău intenționate sau rezistența la schimbare.

Este important să ne asigurăm că, în condițiile unei încrederi atât de mari, copiii nu dezvoltă egocentrism sau narcisism. Ar trebui să își recunoască punctele forte, dar și punctele slabe, că nimeni nu este mai prejos de ei și că pot realiza orice își doresc, dacă depun un efort.

3. Includeți-i în activitățile de zi cu zi

Un copil care se simte special este un copil care se simte util, care știe că te poți baza pe el/ea pentru treburile casnice sau pentru a lua decizii importante. În acest caz, îl puteți include în pregătirea meselor, în curățenia din camera lui, în aranjarea lucrurilor, în alegerea hainelor, în crearea rutinei zilnice, în stabilirea sarcinii pe care vrea să o înceapă etc. Bineînțeles, creând limite, dar oferindu-i însă o mulțime de opțiuni pentru a-l satisface.

4. Sărbătoriți realizările lor

Atunci când copiii reușesc o nouă realizare, nu ezitați să-i felicitați și să-i lăudați, astfel încât să îndrăznească să depășească teama și să se simtă mândri de ceea ce realizează singuri. Fie că este vorba de a lua o notă bună, de a face ceva diferit sau de a mânca acea mâncare pe care o respingeau, nu există un succes mic.

5. Practicați ascultarea activă

Comunicarea este vitală în relațiile dintre copii și părinți, deoarece este modul în care se creează legături semnificative și în care copiii se simt încrezători în a le spune părinților lor diferite lucruri. Pentru a face acest lucru, trebuie să evitați să vă distrageți atenția cu telefonul mobil, să îi ascultați cu un interes real, să scăpați de prejudecăți și să stabiliți un contact direct, pentru ca ei să știe că au toată atenția dumneavoastră.

6. Îmbunătățirea inteligenței lor emoționale

În acest caz, sarcina părinților este de a-i educa pe copii cu privire la diferitele emoții care există, la faptul că este normal să le simtă și să le exprime într-un mod care să nu le facă rău celorlalți sau lor înșiși. De asemenea, le pot oferi opțiuni pentru a elimina aceste emoții în momentele potrivite, cum ar fi plimbarea, pictura, scrisul, cântatul, o activitate fizică sau vorbitul, astfel încât să poată reveni la calm.

7. Scapă de etichete

Etichetele aduc prejudicii grave percepției de sine a copiilor, deoarece aceștia simt că nu vor fi niciodată suficient de buni pentru a fi iubiți de părinți, deoarece nu le pot face pe plac.

Acest lucru se întâmplă atunci când un copil este comparat în mod constant cu un frate sau cu o altă persoană, când un eșec este evidențiat într-un mod negativ sau când un copil este pedepsit atunci când nu are performanțe optime la ceva ce părinții se așteaptă de la el. Fiecare copil este diferit și are abilități care îl fac unic, dar este imposibil să fii "excelent" la orice. Este mai bine să îi sprijiniți în ceva ce le place să facă decât să le creați așteptări nerealiste pe care nu le vor îndeplini.

8. Cultivați independența

Atunci când un copil este educat să fie o persoană autonomă, el sau ea este încurajat să își stabilească noi obiective și să își găsească locul în lume, descoperind ceea ce îi place să facă cel mai bine. Cultivarea independenței unui copil nu înseamnă că părinții nu vor mai fi alături de el. Părinții vor fi întotdeauna ghidul la care ne uităm atunci când avem îndoieli și când vrem să sărbătorim succesul.

9. Practicarea pozitivității

A fi pozitiv înseamnă a avea capacitatea de a înfrunta viața fără teamă sau resentimente, de a profita de oportunități, de a te ridica atunci când cazi, de a fi empatic și responsabil, de a te adapta la schimbare și de a rezolva probleme.

Poate părea o listă lungă de lucruri de făcut, dar atunci când îi învățați pe copii valoarea de a merge înainte și de a fi recunoscători pentru ceea ce au. Pe măsură ce vor crește, vor avea o viziune mai bună asupra lumii.

10. Nu te opri niciodată din jucat

Joaca reprezintă întreaga lume pentru copii, deoarece este prima lor formă de învățare și interacțiune. Prin urmare, este important să menținem sensul sacru al jocului, pentru orice aspect al vieții. Pentru că atunci când luăm lucrurile cu haz, ele devin mai ușoare și mai interesante.

Există o vorbă care spune că "dacă arăți bine pe dinăuntru, arăți bine și pe dinafară", nu sunt doar vorbe, faptul că ne simțim speciali ne face capabili să realizăm lucrurile pe care ni le propunem și să mergem mai departe fără să ne temem de provocările care ne apar în cale. Atunci când lucrăm asupra acestui sentiment de perseverență și încredere încă din copilărie, copiii devin de neoprit, amabili, responsabili și fericiți cu mediul lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Lectii copii relatie parinti

Articole recomandate

Citeste si despre