10 fraze-cheie cu care ii cresti copilului increderea in sine

/ / Modificat: 2022-08-02
10 fraze-cheie cu care ii cresti copilului increderea in sine

Increderea in sine se construieste din copilarie si este extrem de importanta pentru oricine. Un copil cu o incredere sanatoasa va putea lua cu usurinta decizii corecte si va avea relatii sanatoase cu oamenii din jur.

Exista lucruri pe care le spui copilului si care ii pot intari increderea in sine sau i-o pot dinamita. Cand comunici cu el, trebuie sa acorzi mereu atentie mesajelor pe care i le transmiti.

De ce este importanta increderea in sine a copilului

Un copil care are incredere in el va deveni un adult capabil sa fie atent la nevoile lui si ale celorlalti. Increderea in sine il face pe copil sa fie constient de propria valoare si propriile calitati, sa aiba curaj sa incerce lucruri noi si sa isi evalueze corect sansele.

Stima de sine se construieste pe ceea ce cunoaste copilul despre el si pe recunoasterea care vine din partea altora.

Fraze care il ajuta pe cel mic sa aiba mai multa incredere in el

Pentru o dezvoltare psihologica sanatoasa si armonioasa, este foarte important ce ii spunem copilului despre el.

1. Am incredere in tine!

Un copil care creste inconjurat de increderea parintilor va fi capabil sa lupte pentru visurile lui, oricat de indraznete ar fi.

2. Poti cere ajutor de cate ori ai nevoie.

Copiii trebuie sa inteleaga ca nu este nevoie sa faca totul de unii singuri si ca pot apela la ajutorul vostru de cate ori intampina dificultati intr-o activitate.

3. E in regula sa gresesti, toti oamenii o fac.

Este important sa le transmitem copiilor ca greselile sunt ceva firesc si ca nu trebuie sa se simta frustrati atunci cand dau gres.

4. Esti cel mai important pentru mine.

Chiar daca stiu ca ii iubim, nu trebuie sa uitam sa le amintim copiilor cat de importanti sunt pentru noi.

5. Ai dreptate!

Uneori noi, adultii, suntem prea orgoliosi sa recunoastem ca micutii nostri au dreptate. Este important sa le aratam ca si noi gresim si suntem capabili sa ne recunoastem limitele. Intotdeauna avem cate ceva de invatat de la ei.

6. Incearca si vei reusi!

Este important sa ii invatam ca efortul sustinut da rezultate, chiar daca ele nu apar din prima incercare. Spuneti-le ca este important sa se straduiasca, chiar daca nu obtin mereu rezultatul dorit.

7. Este foarte important pentru mine ce crezi tu.

Tratati-va copiii cu respect, de la egal la egal, si validati-le opiniile. In loc sa le spuneti ca vor intelege cand vor creste sau ca vor avea dreptul la o parere cand vor fi mai mari, respectati-le punctul de vedere. In acest fel vor prinde curaj sa isi exprime gandurile.

8. Multumesc pentru ajutor

Este important sa le aratam ca le suntem recunoscatori atunci cand au indeplinit o sarcina pe care le-am dat-o. In acest fel vor invata si ei sa aprecieze eforturile celorlalti.

Fie ca si-a ajutat fratele mai mic sau a imprumutat o jucarie altui copil, trebuie sa ii aratam copilului recunostinta pentru gesturile sale altruiste.

9. Nu pot face asta in locul tau, dar sunt alaturi de tine.

Atunci cand sunt obositi sau tematori, copiii ne cer sa facem noi un lucru in locul lor. Este bine sa ii incurajam sa faca singuri si sa stie ca suntem acolo pentru ei.

10. Orice ar fi, poti avea incredere in mine si nu conteaza ce cred ceilalti

Relatiile dintre copii si parinti trebuie sa fie bazate pe incredere si siguranta, nu pe frica. Parintii trebuie sa fie primii oameni la care copiii apeleaza atunci cand au nevoie de ajutor, de aceea este important sa le amintim ca suntem tot timpul la dispozitia lor.

Copiii trebuie sa stie ca sunt valorosi indiferent ce parere au altii despre ei. Ei nu trebuie sa se lase influentati de opiniile altora despre ei, ci sa faca intotdeauna ce cred ei ca este mai bine.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze copii Incredere in sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre