Trei trasaturi ale copiilor unici care ii fac speciali, potrivit stiintei. Nu sunt nici egoisti, nici prea rasfatati

/ / Modificat: 2023-12-19
Trei trasaturi ale copiilor unici care ii fac speciali, potrivit stiintei. Nu sunt nici egoisti, nici prea rasfatati

Modelul familiei cu un singur copil a fost in crestere in majoritatea tarilor dezvoltate. In Spania, mai mult de 25% dintre familiile cu copii cu varsta sub 25 de ani sunt formate dintr-un singur copil, potrivit INE, sau, cu alte cuvinte, aproape trei din zece copii cresc fara frati.

Copiii unici sunt inconjurati de mituri, inclusiv ca sunt mai egoisti si mai rasfatati decat persoanele care cresc cu frati. Cu toate acestea, stiinta a risipit aceste etichete si a demonstrat ca nu sunt diferiti in ceea ce priveste caracterul si sociabilitatea.

Stiinta a reusit sa demonstreze, prin diverse studii, anumite caracteristici comune ale copiilor singuri la parinti, care ii fac speciali si diferiti, cum ar fi urmatoarele.

1) Sunt mai responsabili si mai dedicati

Potrivit unor studii, copiii singuri sunt mai implicati si au un simt al responsabilitatii mai mare decat copiii cu frati si surori.

Crescand cu toata atentia parintilor lor si, probabil, cu o presiune mai mare pentru a fi un copil bun, ei tind sa fie persoane consecvente si angajate, capabile sa isi asume consecintele actiunilor lor.

De asemenea, s-a demonstrat ca sunt, in general, mai maturi, ca au o relatie mai buna cu persoanele in varsta si ca ei comunica mai fluent cu acestea, deoarece o fac mai des.

2) Exceleaza la scoala

Avantajul academic al copiilor unici este un aspect care a fost cercetat pe larg de-a lungul mai multor decenii. Oamenii de stiinta au demonstrat in mod constant ca copiii singuri la parinti tind sa aiba rezultate mai bune la scoala decat copiii cu frati si surori.

Un studiu de amploare realizat in China, o tara care a avut o politica a copilului unic timp de peste trei decenii, a evaluat performantele a peste 90.000 de elevi de clasa a patra, dintre care aproape o treime erau copii unici.

Rezultatele, care au fost reproduse si in alte tari, cum ar fi Marea Britanie, sugereaza ca acestia au rezultate mai bune din punct de vedere academic si au sentimente mai pozitive in ceea ce priveste frecventarea scolii. Mai exact, ei noteaza ca "performanta academica a copiilor unici este semnificativ mai buna decat cea a copiilor cu frati si surori".

Aceasta diferenta se explica prin absenta concurentei pentru timpul si atentia parintilor si prin faptul ca nu trebuie sa imparta resursele financiare alocate educatiei cu ceilalti frati si surori, ceea ce duce la rezultate mai bune.

3) Sunt mai creativi

Rezultatele unei cercetari efectuate in 2017 de oamenii de stiinta de la Universitatea Southwest din Chongqin, China, au aratat ca doar copiii singuri au prezentat scoruri mai mari la capitolul flexibilitate mentala, o dimensiune a creativitatii.

Creativitatea este, de asemenea, legata de absenta fratilor cu care sa imparta timpul de joaca. Petrecerea unei mari parti din timp singuri ii obliga sa dezvolte o capacitate creativa mai mare. Acestia tind sa fie copii mai imaginativi, capabili sa isi creeze propriile jocuri si sa se distreze singuri ore in sir.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trasaturi copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre