STUDIU! Si creierul barbatilor se schimba cand devin tati, nu doar al mamelor

/ / Modificat: 2022-10-30
STUDIU! Si creierul barbatilor se schimba cand devin tati, nu doar al mamelor

Mai multe studii au analizat creierul femeilor si schimbarile care au loc cand acestea devin mame. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest organ creste dupa nastere si se adapteaza pentru a avea mai multa grija de copil.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au acordat o importanta prea mare tatilor si schimbarilor prin care trec acestia pana recent. 

Un nou studiu condus de psihologul Darby Saxbe de la Universitatea din California de Sud a gasit dovezi ca si barbatii dezvolta un fel de "creier de tata" dupa ce se naste copilul lor.

Neuroplasticitatea la parinti

Noua paternitate este o perioada de adaptare, in care tatii invata cum sa aiba grija de bebelusii lor, sa le citeasca indicatiile si sa comunice cu ei.

"Toate acestea necesita cu adevarat ca creierul sa creasca, sa se schimbe si sa se dezvolte pentru a se adapta la acest nou repertoriu de comportament", a precizat psihologul Darby Saxbe.

Creierul uman trece prin schimbari in diferite momente ale vietii, inclusiv in copilaria timpurie si in adolescenta. De asemenea, creierul are plasticitate atunci cand oamenii invata o noua abilitate, cum ar fi cantatul la un instrument muzical sau vorbirea unei limbi noi.

Momentul in care un barbat devine tata implica schimbari in stilul de viata, dar si la nivel neurologic si necesita noi abilitati, cum ar fi capacitatea de a empatiza cu un copil non-verbal, astfel incat este logic ca si creierul sa fie deosebit de plastic in timpul tranzitiei catre statutul de tata.

Tatii intampina schimbari in creierul social

Pentru a studia aceasta problema, cercetatorii din Statele Unite, impreuna cu cei din Spania, au scanat creierele a 40 de viitori tati (20 din SUA si 20 din Spania). Acestia au inclus, de asemenea, un grup de comparatie format din 17 barbati fara copii ale caror creiere au fost scanate.

Cercetatorii spanioli au scanat creierul celor 20 de tati inainte ca partenerele lor sa ramana insarcinate si din nou la aproximativ doua-trei luni dupa nastere. Cercetatorii americani au scanat creierul viitorilor parinti cand partenerele lor se aflau in al treilea trimestru de sarcina, la aproximativ 30 de saptamani. I-au scanat din nou cand copiii aveau sapte-opt luni.

Ei au constatat ca rezultatele au fost mai putin izbitoare decat in cazul mamelor si ca modificarile cerebrale la barbati au fost in special doar in stratul superior al cortexului cerebral, nu atat de mult in zonele subcorticale mai implicate in emotii si in detectarea amenintarilor. 

In cazul barbatilor, au descoperit ca cele mai semnificative modificari au avut loc in cortex, in partile care proceseaza informatiile vizuale si care fac parte din reteaua de mod implicit a creierului, care poate fi activata in timpul viselor, al rememorarii sau al gandirii la viitor. Aceste regiuni pot fi implicate si in empatie.

"Se crede ca aceste regiuni sunt implicate in mentalizarea gandurilor si sentimentelor altor persoane. Faptul ca am constatat modificari in aceasta parte a creierului atat la tati, cat si la mame, sugereaza ca are loc o remodelare a creierului social", a explicat autorul studiului, psihologul Darby Saxbe.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tatici copii Rolul de tata

Articole recomandate

Citeste si despre