Motivul pentru care copiii pot viziona acelasi film de 100 de ori, fara sa se plictiseasca

/ / Modificat: 2021-06-08
Motivul pentru care copiii pot viziona acelasi film de 100 de ori, fara sa se plictiseasca

Stim cu totii ca atunci cand devenim parinti vom fi nevoiti sa urmarim acelasi desen animat de zeci sau poate chiar sute de ori. Copiii au capacitatea de a se uita mereu la acelasi film fara sa se plictiseasca nici macar o secunda.

„Dar nu te-ai saturat sa vezi acelasi film de atatea ori?”, este o fraza pe care parintii, si nu numai, le-o adreseaza des copiilor, in speranta ca poate vor dori sa vada si altceva. Si, de fiecare data, raspunsul este acelasi: “Nu!”. Si chiar asa este. Nu se satura niciodata sa se uite la acelasi desen animat de sute de ori.

Iar asta se intampla in cazul tuturor copiilor, aproape. Acestia sunt capabili sa se uite la nesfarsit la acelasi film si sa isi mentina atentia si concentrarea ca si cand l-ar urmari pentru prima data, chiar daca au invatat deja replicile pe de rost. Stiu toate dialogurile, cantecele, rad inainte sa se intample ceva pentru ca stiu ce va urma si cu toate acestea tot nu se plictisesc.

Ei bine, daca te-ai intrebat vreodata cum este posibil asa ceva, trebuie sa stii ca in spatele acestui comportament exista si o explicatie.

De ce copiii pot viziona acelasi film de 100 de ori

Vizionarea aceluiasi film de catre copii nu este un model tipic. Si adultii pot face acest lucru. De cate ori nu ti s-a intamplat sa revezi acel film care iti place? Singura diferenta este ca, spre deosebire de un copil, adultul va revedea filmul dupa o perioada mai lunga de timp. In schimb, copilul il va revedea o data pe saptamana, daca nu mai des. Nu este neobisnuit ca cei mici sa se uite la nesfarsit la Frozen, Up, SpongeBob, Masinute sau alte desene care le plac. Iata insa care sunt motivele pentru care pot face acest lucru:

  • Pentru noi, adultii, desenele pe care le vad copiii sunt previzibile, stim cum se vor termina si intuim ce se va intampla in fiecare scena. Cu toate acestea, copiii sunt observatori naivi, sunt surprinsi de orice si pentru ei totul este nou. Prin urmare nu se plictisesc niciodata.

  • Noi, adultii, vizionam acelasi film sau serial fie pentru ca ne ofera o stare buna, fie pentru ca verm sa descoperim mai bine anumite personaje si sa le analizam psihologic. In schimb, copiii pot vedea acelasi film de 100 de ori, deoarece cu fiecare vizionare descopera lucruri noi si inteleg mai bine firul filmului.

  • Adultii sunt capabili sa asimileze si sa memoreze mai bine datele sau evenimentele care au loc in filme, copiii nu colecteaza atat de multe date, au nevoie de mai mult timp pentru a le prelucra.

  • Creierul copiilor invata mai bine prin repetare, prin rutina. Cu cat repeta mai mult cu atat inteleg mai bine. Acelasi lucru se intampla si in cazul filmelor.

  • Copiilor le place sa participe activ la ceea ce vad: se distreaza repetand dialogul dintr-un film sau cantand melodia preferata. Este un moment de fericire pentru ei.

Acum, cunoscand aceste lucruri nu ne ramane decat sa ne conformam si sa-i lasam pe copii sa revada acelasi film la nesfarsit.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre