De ce este importanta educatia copiilor in primele 1.000 de zile ale vietii sale

/ / Modificat: 2019-02-04
De ce este importanta educatia copiilor in primele 1.000 de zile ale vietii sale

Copilaria timpurie este una dintre cele mai importante faze ale vietii oricarui copil.

Asociatia Mondiala a Educatiei pentru Copii (AMEI-WAECE) subliniaza "rolul esential" al educatiei in primele 1000 de zile din viata micutului.

"Copilaria timpurie este una dintre cele mai importante si mai influente faze ale vietii oricarui copil, mai ales in primele 1.000 de zile. In aceasta etapa se stabilesc bazele fundamentale ale dezvoltarii personalitatii, se formeaza obiceiurile, abilitatile si cunostintele care vor fi dezvoltate si perfectionate in fazele succesive ale vietii fiecarui copil," a spus Juan Sánchez Muliterno, presedintele Asociatiei.

Cu peste 25 de ani de experienta in acest domeniu, AMEI-WAECE sustine ca "nu exista o planificare strategica privind educatia timpurie a copiilor, in ciuda numeroaselor concluzii pe aceasta tema din partea diferitelor organizatii internationale".

Primele 1000 de zile din viata unui copil

De ce este necesar sa investesti in educatia timpurie?

"Cercetarile recente din domeniul neurostiintelor au aratat ca 80% dintre creiere se dezvolta din primele faze ale sarcinii si pana la trei ani, astfel incat aceasta perioada reprezinta baza fundamentala a tuturor invatarii ulterioare", a precizat psihologul Elvira Sánchez-Igual, responsabil cu comunicarea AMEI-WAECE

Un alt studiu, care ii aprtine lui James J. Heckm, laureat al Premiului Nobel pentru Stiinte Economice, asigura ca "societatile pot obtine un profit de pana la 17 dolari pentru fiecare dolar investit in educatia timpurie".

In plus, Sánchez-Igual mai spune ca totii copiii ar trebui sa aiba acces la servicii de ingrijire si dezvoltare in copilaria timpurie si educatie prescolara de calitate, astfel incat acestia sa fie pregatiti pentru educatia primara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre