Daca ii citesti copilului tau inainte sa intre la gradinita va auzi peste 1 milion de cuvinte

/ / Modificat: 2019-04-18
Daca ii citesti copilului tau inainte sa intre la gradinita va auzi peste 1 milion de cuvinte

Copiii mici iubesc povestile, iar cititul povestilor nu doar ii distreaza, dar este si o forma vitala a educatiei timpurii.

Un studiu recent, publicat in Jurnalul de Pediatrie si Dezvoltare Comportamentala, a constatat ca micutii ai caror parinti le-au citit cinci povesti pe zi, au auzit pana la inceputul gradinitei mai mult de un milion de cuvinte fata de copiii ai caror parinti nu le citesc.

Si daca cinci povesti pe zi sunt prea multe pentru tine, nu iti face griji. Cercetatorii au descoperit ca si o poveste pe zi le ofera micutilor un impuls de aproximativ 290.000 de cuvinte suplimentare pana la varsta de cinci ani.

"Copiii care aud cat mai multe cuvinte vor fi mai bine pregatiti sa vada acele cuvinte in pagina cand vor intra in scoala", spune Jessica Logan, autorul principal al studiului si profesor asistent de studii educationale la Universitatea de Stat din Ohio.

Logan a declarat ca a facut aceasta cercetare pentru ca a fost destul de socata de ceea ce a auzit in timpul studiilor anterioare. Acestea au aratat ca un sfert dintre copii nu au beneficiat niciodata de povestile citite de parinti.

"Faptul ca am avut atat de multi parinti care au spus ca nu le-au citit niciodata sau rar copiilor lor a fost destul de socant pentru noi. Am vrut sa ne dam seama ce ar putea insemna acest lucru pentru micuti," explica ea intr-un comunicat de presa.

Pe baza acestor calcule, iata cate cuvinte aud copiii pana la varsta de 5 ani:

- Daca nu le vor citi niciodata, vor auzi 4662 de cuvinte.

- Daca le citesc de 1-2 ori pe saptamana, vor auzi 63.570 de cuvinte.

- Daca le citesc de 3-5 ori pe saptamana, vor auzi 169.520 de cuvinte.

- Daca le citesc zilnic, vor auzi 296.660 de cuvinte.

Si daca li se vor citi cinci povesti pe zi, vor auzi un numar de 1.483.300 de cuvinte pana la varsta de cinci ani.

Logan a constatat ca exista o diferenta intre vocabularul pe care il au copiii in viata zilnica si cel pe care il aud cand le este citita o poveste. De exemplu, rareori vorbesti despre un pinguin in lumea reala, dar daca asculta o poveste despre viata din Antarctica, copiii vor auzi o gramada de cuvinte noi care vor crea inteles si conexiuni in creierul lor mic.

Concluzia este un singura: o carte citita unui copil poate fi un instrument nepretuit in formarea copiilor pentru succes.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit Citit copii Citit poveste bebelusi Beneficii citit

Articole recomandate

Citeste si despre