Cum ii ajutam pe cei mici sa comunice. Sfaturi pentru a stimula dialogul cu copilul tau

/ / Modificat: 2021-08-31
Cum ii ajutam pe cei mici sa comunice. Sfaturi pentru a stimula dialogul cu copilul tau

Comunicarea este cheia oricarei relatii reusite, iar acest lucru se aplica de minune si in ceea ce priveste relatia dintre parinti si copii. A putea vorbi orice cu copilul tau este esential pentru a putea rezolva conflictele inevitabile care vor aparea pe viitor. De asemenea, o buna comunicare, inca din copilarie, ii da copilului curaj sa va poata spune orice, sa nu aiba secrete si sa poate vorbi deschis despre tot ce il framanta. 

Regula de aur: dedica-i timp copilului

O buna relatie de comunicare intre parinte si copil nu apare de la sine, ci se construieste inca de la varste fragede. Petreceti timp de calitate cu cel mic inca de cand este bebelus, jucati-va si vorbiti-i despre orice. 

Chiar daca aveti impresia ca nu va intelege, nu il subestimati. Atunci cand incepe sa vorbeasca, dedicati-va timp pentru a-l asculta si pentru a vorbi cu el. Explicati-i ce faceti, motivati atunci cand nu ii dati voie sa faca ceva si incurajati-l sa va spuna ce simte. 

Arata-i interes pentru ce ii face placere

Cui nu ii face placere sa stea de vorba cu cineva care are interese comune? In cazul copiilor, lucrurile sunt cu atat mai puternice si, atunci cand ii pasioneaza ceva, este important pentru ei sa vada ca esti interesat de acelasi lucru. 

Daca cel mic este pasionat de cartonase cu animale, de masini sau de Lego, vorbiti cu el cat mai mult despre ceea ce il face fericit. Acest lucru ii va da incredere in el si ajuta la cimentarea relatiei de comunicare si pe viitor. 

Discuta cu ei despre ce simt

Copiii nu spun "am avut o zi grea", ei spun "joaca-te cu mine". Indiferent ca este un copil mic sau mai mare, vorbeste cu el despre realitatea care il inconjoara, despre lucrurile pe care le-ati facut sau urmeaza sa le faceti si, mai ales, despre cum il fac anumite lucruri sa se simta.

Invatati-i pe cei mici sa identifice anumite sentimente si sa vorbeasca despre ele. Tristetea, oboseala, frustrarea sunt firesti si in cazul lor si este important sa stie sa le identifice si sa indice cauza lor. 

Asculta cu atentie

Atunci cand cel mic vrea sa va spuna ceva, ascultat-l activ, uitandu-te in ochii lui, fara sa fii distras de telefon sau de alte lucruri. 

De multe ori, copiii au nevoie doar de atentia noastra, de sentimentul ca ii ascultam, ca suntem atenti la nevoile lor si ca suntem acolo pentru ei, indiferent ce ar vrea sa ne spuna. 

Raspunde-i la intrebari

Curiozitatea este cel mai puternic instrument care ii ajuta pe copii sa descopere lumea. Acele "de ce?" repetate la infinit ar trebui sa primeasca intotdeauna un raspuns. Indiferent cat de stupide sau, dimpotriva, dificile sunt intrebarile pe care vi le pun cei mici, nu ocoliti raspunsul. Explicati-le pe intelesul lor, iar atunci cand nu aveti un raspuns, luati-va un ragaz pentru a-l gasi. 

Masa, prilej ideal pentru conversatie

Incercati sa reuniti familia in jurul mesei cel putin o data pe zi. Seara, de obicei, cand este toata lumea acasa, este momentul ideal sa povestiti fiecare ce ati facut peste zi, sa relatati intamplari amuzante si sa destindeti atmosfera. Nu lasati factorii externi sa va distraga si incurajati toti membrii familiei sa participe la dialog. 

Atentie la limbajul corpului

Daca atunci cand copilul vorbeste noi nu il ascultam activ, dam din cap plictisiti sau ne uitam la televizor, cel mic va intelege ca nu suntem interesati de ceea ce ne spune si se va simti descurajat. Cateva astfel de experiente consecutive il pot determina pe cel mic sa traga concluzia ca nu suntem dispusi sa comunicam cu el si sa se inchida in el, refuzand dialogul.

Taguri Comunicare cu copilul

Articole recomandate

Citeste si despre