Copiii care merg desculti sunt mai destepti si mai fericiti

/ / Modificat: 2019-07-22
Copiii care merg desculti sunt mai destepti si mai fericiti

In zilele noastre, copiii poarta pantofi de la nastere. Indiferent daca este vorba de moda sau pur si simplu pentru ca parintii se tem ca acestia sa nu se imbolnaveasca.

Dar, ceea ce multi parinti nu stiu este ca micutii care stau desculti sunt mai fericiti si dezvolta si abilitati cognitive mai bune.

Mersul in picioarele goale stimuleaza inteligenta copiilor

Un studiu efectuat de expertii de la Universitatea Complutense din Madrid a constatat ca mersul frecvent in picioarele goale, in timpul copilariei, stimuleaza maturarea unor functii cognitive, promovand in acelasi timp dezvoltarea proprioceptiva si imbunatatind performanta intelectuala. In practica, cei mici care stau mai mult desculti se maturizeaza mai repede in comparatie cu copiii care poarta intotdeauna incaltaminte.

Oamenii de stiinta sustin ca acest lucru se datoreaza contactului direct al picioarelor cu solul, un mecanism natural care favorizeaza transmiterea informatiilor proprioceptive catre cerebel, de unde participa diferite cai aferente care intervin in controlul echilibrului si mentinerea posturii. Este modul creierului de a cunoaste in orice moment pozitiile tuturor partilor corpului, precum si directia si viteza miscarilor.

Acesta nu este singurul studiu care evidentiaza avantajele de a merge descult. O alta cercetare, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Bournemouth, a constatat ca studentii care stau desculti in clasa au o performanta mai buna, comparativ cu cei care poarta pantofi.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au analizat mii de copii din 25 de tari diferite, pe o perioada de peste 10 ani. Expertii au constatat ca, atunci cand elevii si-au scos pantofii pentru a sta in clasa, au fost mai interesati de ce predau profesorii, mai dispusi sa participe la activitati scolare si au avut tendinta de a ajunge mai devreme si de a pleca mai tarziu, un semn de motivatie.

Expertii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca scoaterea pantofilor ii face pe copii "sa se simta acasa" si sa se relaxeze, sa fie deschisi la invatat, sa retina mai repede si sa obtina note mai bune.

Alte avantaje de a lasa copiii sa stea desculti acasa

1. Ajuta la dezvoltarea picioarelor

S-a demonstrat ca utilizarea timpurie si continua a pantofilor impiedica dezvoltarea corecta a degetelor de la picioare, afectand in acelasi timp banda naturala si scurteaza muschii si tendoanele picioarelor. Mersul descult permite picioarelor sa creasca intr-un mod sanatos, avand un efect favorabil asupra stabilitatii si dezvoltarii motorii a copiilor.

2. Imbunatatirea pozitiei corpului

S-a demonstrat ca folosirea pantofilor de la o varsta frageda poate afecta pozitia naturala a coloanei vertebrale, crescand riscul aparitiei modificarilor posturale pe termen lung. Aceasta problema poate fi impiedicata prin mersul in picioarele goale, astfel incat copiii nu trebuie sa-si coboare capul pentru a vedea pe unde merg, ceea ce favorizeaza dezvoltarea corespunzatoare a coloanei vertebrale.

3. Stimuleaza emotiile "pozitive"

S-a dovedit ca mersul in picioarele goale este un exercitiu excelent pentru eliberarea tensiunilor si promovarea relaxarii. De asemenea, stimuleaza sentimentul de libertate, ceea ce ii face pe copii mai deschisi la experientele care ii inconjoara si se simt mai increzatori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre