Cand putem lasa copiii singuri acasa? Care este varsta necesara

/ / Modificat: 2020-07-17
Cand putem lasa copiii singuri acasa? Care este varsta necesara

Pe masura ce copiii cresc, apare inevitabil intrebarea: “Cand putem lasa copilul singur acasa?” Nu exista insa un consens intre experti (psihologi, pedagogi sau pediatri) cu privire la varsta ideala la care ne putem lasa copiii singuri acasa, fara sa ne facem foarte multe griji. 

Varsta difera de la un copil la altul in functie de gradul de maturitate, de modul in care reactioneaza in momentul in care este lasat singur acasa, dar si de alte aspecte, de care fiecare parinte in parte trebuie sa fie constient.

Totul depinde de gradul de maturitate al copilului 

Cu siguranta stii ca nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm. Fiecare copil se maturizeaza in ritmul sau, fiecare dobandeste mai mult sau mai putin autonomie si responsabilitate pe baza mai multor factori: sociali, emotionali, educationali si/sau de familie. Asadar, capacitatea lor de a face fata situatiilor necunoscute fiind singur acasa variaza foarte mult de la copil la copil.

Alaturi de aspectele de maturizare ale fiecarui copil si de modelul educational al familiei, trebuie sa luam in considerare si legislatia. Desi in alte tari exista legi clare care prevad ca lasarea copilului singur acasa, pana la o anumita varsta este abandon si se pedepseste prin lege, sau copiii sunt luati de la parinti, in Romania nu exista o lege clara in acest sens.

Supravegherea copilului de catre parinti este impusa de legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Abandonarea copilului in mod frecvent de catre parinti constituie o neglijare, ceea ce reprezinta o forma de abuz asupra copiilor, infractiune pedepsita de lege.

Desi nu exista nicio lege care sa stabileasca cu exactitate la ce varsta un copil poate fi lasat singur acasa, Societatea Nationala pentru Prevenirea Cruzimii Asupra Copiilor recomanda supravegherea cel putin pe timp de noapte a tuturor copiilor ce nu au implinit varsta de 16 ani. Totodata, este recomandat ca toti copiii sub 7 ani sa fie supravegheati in permanenta de catre parinti sau de un alt adult.

Cu toate acestea, unii specialisti sustin ca, ideal, este ca un copil sa nu fie lasat singur acasa, inainte de varsta de 12 ani, desi altii propun 10 ani. De ce? Pentru ca abia dupa varsta de 10-12 ani copiii pot invata sa reactioneze corespunzator in situatii neprevazute si /sau sa ceara ajutorul, daca este necesar.

Cum stii cand este pregatit copilul tau sa stea singur acasa

Tinand cont de varsta recomandata pentru a lasa copilul singur acasa si gradul de maturitate al acestuia, pentru a sti cand este pregatit copilul tau sa fie lasat singur acasa, trebuie sa te asiguri ca acesta este capabil sa aiba singur grija de el. Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca:

  • copilul are cunostintele si abilitatile necesare de a avea grija de el in perioada in care sta singur;
  • copilul respecta regulile impuse de parinti si stie ca nu trebuie sa le incalce;
  • este suficient de responsabil si de prudent;
  • stie cum sa reactioneze in caz de urgenta, si pe cine sa sune;
  • nu ii este frica sa ramana singur;
  • stie sa foloseasca consumabilele fara a se supune pericolului.

Cum sa-ti pregatesti copilul pentru a invata sa fie singur acasa

Parintii trebuie sa-si pregateasca copiii inainte de a-i lasa singuri acasa. Acestia trebuie sa se simta in siguranta, fara prezenta unui adult. In plus, parintii trebuie sa le ofere resursele necesare pentru a le garanta integritatea fizica, emotionala si psihologica, ajutandu-i pe mici sa fie autonomi si asigrandu-le o dezvoltare corespunzatoare inca de la varste fragede. 

Copiii trebuie pregatiti treptat pentru a vedea cum reactioneaza la noua situatie. Pentru inceput, lasa-i singuri acasa doar cateva momente (cat sa duci gunoiul). Treptat, pe masura ce copilul creste, mareste aceasta perioada de timp. De exemplu, poti iesi sa duci gunoiul, dar mai astepti pe hol un minut, doua, ca sa vezi cum reactioneaza. Cand creste si mai mare, il poti lasa singur 5-10 minute, cat iti ia sa cobori sa cumperi ceva de la coltul blocului.

Cand ajunge la varsta la care poata sa ramana singur acasa cat tu esti la munca, copilul trebuie sa poata avea grija de el, sa nu ii fie teama sa fie singur, sa fie responsabil si sa respecte regulile pe care i le impui. In momentul in care copilul este pregatit sa stea singur acasa, trebuie sa stie cum sa apeleze serviciile de urgenta, dar si ce sa faca in cazurile in care este necesar sa faca acest lucru. De asemenea, trebuie sa aiba posibilitatea de a-si suna parintii ori de cate ori are nevoie.

Atentie! Exista copii carora le este teama sa stea singuri acasa, chiar si la varste de peste 15 ani. In acest caz, copiii nu trebuie lasati sub nicio forma singuri, deoarece aceasta experienta ar putea deveni una extrem de negativa si traumatica.

Sursa: https://www.guiainfantil.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre