Afrodita (Fata) |

Numele de fata Afrodita este de origine greaca si are semnificatia de simbolul frumusetii divine si al tineretii vesnice. Prenume modern, Afrodita este imprumutat direct din mitologia greaca. Explicatia etimologica este de natura mitologica "nasterea ei din spuma marii".

In mitologia greaca, Afrodita era zeita frumusetii, calitate recunoscuta de toti poetii Greciei Antice. Inalta, zvelta si cu trasaturi fermecatoare, Afrodita este simbolul frumusetii vesnice. Nascuta din alte doua divinitati ale frumusetii si gratiei, Afrodita este cea care sadeste dragostea in inimile zeilor si ale muritorilor.

Afrodita, identificata la romani cu Venus sau Venera, era initial o zeita a cerului si, probabil, a marii. Tot Afrodita poate fi legata si de ideea de fertilitate, la inceput ea fiind si cea care trimitea pamantului ploaia.

Semnificatia si originea numelui, in ciuda incercarilor si nenumaratelor ipoteze propuse, raman nesigure. Legenda spune ca Afrodita s-a nascut din spuma valurilor marii in Cipru. Numele grecesc este compus din elementele "afros" si "dity" care inseamna a te naste din spuma, din valuri. In interpretarea albanilor Afrodita inseamna ca ziua cea mare se aproprie.

Mitul Afroditei a inspirat celebre opere de arta, mai ales in domeniile sculpturii si picturii: Afrodita din Cnidos, Venus din Milo, Venus de Medici sau celebre tablouri de Boticelli, Rafael, Tiziano, Rubens.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: