Violeta (Fata) |

Semnificatia numelui

floare, modestie, credinta

Numele de fata Violeta este de origine rusa si inseamna floare. De asemenea, numele Violeta vine de la culoarea violet, simbolul credintei si al cunoasterii, iar in simbolistica florilor, numele Violeta este asociata cu pudoarea si modestia.

Numele Violeta deriva din numele Viola care provine de la numele plantei si al florii cu acelasi nume ce este pastrat in limba romana ca "vioara" din care deriva cuvintele vioarea, viorica si numele Viorica.

In onomasticul crestin, numele Viola apare sub cultul unor martire din Verona si Persia, insa numele este cunoscut datorita popularitatii de care s-a bucurat la popoarele romanice. In epoca noastra, mult mai raspandit este numele Violeta, considerat diminutiv al numelui Viola.

Numele Violeta este sarbatorit in credinta ortodoxa in Duminica Floriilor alaturi de alte nume de flori si plante.

In jurul numelui de Violeta roiesc mai multe legende. Una dintre cele mai cunoscute legende este cea in care Violeta era o fata orfana, saraca si modesta, care traia in Imparatia Florilor. Impletind o coroana de flori, Violeta observa si se indragosteste de un print. Dragostea era reciproca, dar exista o piedica in calea casatoriei lor: printul fusese deja ursit, dar se putea casatori cu ea doar daca omora un zmeu dintr-o padure intunecata. Printul a plecat in cautarea zmeului, aventura care a durat 12 ani.

Legenda spune ca Violeta a petrecut toata aceasta perioada impletind coronite de flori de culoare albastra, pe care le-a legat sub forma unui cort. Acesta s-a transformat ulterior intr-un castel in care cei doi au trait fericiti pana la adanci batraneti.

Numele delicat si rasunator se preteaza la prescurtari precum Vio sau Leta, iar purtatoarele lui sunt considerate firi modeste, loiale, visatoare si romantice.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: