Nume de copii de inspiratie biblica

/ / Modificat: 2012-05-11
Nume de copii de inspiratie biblica

Popularitatea numelor biblice a inregistrat o crestere considerabila in ultimii ani. In 2006, opt dintre primele 10 cele mai populare nume de baieti erau de inspiratie biblica, si doua dintre primele 10 cele mai populare nume de fete erau tot de inspiratie biblica. Parintii din ziua de azi nu mai cauta doar clasicele Nume de copii, ci si nume care au o semnificatie reala si o profunzime spirituala.


Popularitatea numelor biblice a inregistrat o crestere considerabila in ultimii ani. In 2006, opt dintre primele 10 cele mai populare nume de baieti erau de inspiratie biblica, si doua dintre primele 10 cele mai populare nume de fete erau tot de inspiratie biblica. Parintii din ziua de azi nu mai cauta doar clasicele Nume de copii, ci si nume care au o semnificatie reala si o profunzime spirituala.

Daca vrei si tu sa alegi copilului un nume biblic, este bine sa fii atenta la origine si semnificatie. In continuare o sa facem o scurta trecere in revista a catorva nume populare cu semnificatii biblice.

Cele mai populare nume biblice de baieti

Cel mai popular nume biblic din lume este Iacob.

Cu o larga arie de raspindire in lume, frecvent si foarte popular in unele regiuni, actualul prenume masculin Iacob continua un vechi nume personal ebraic, Jaakdb, purtat de un personaj biblic, fiul lui Isac si al Rebecai si frate geaman cu Esau. "Ya'aqob" din ebraica se poate traduce prin "a insela, a inlocui". Variante romanesti: Iacovita, Iaca, Iacul, Iacsa, Iacobica, Iacobut, Iacoban, Coban.

Un alt nume biblic foarte popular la noi este Daniel. Prenumele Dan (cu varianta feminina Dana) are o veche traditie in onomastica romaneasca. Numele este atestat in documentele Tarii Romanesti in jurul anului 1385. Originea si semnificatia initiala a acestui nume sunt destul de neclare.


Majoritatea specialistilor sunt de parere ca Dan este un hipocoristic al unui nume compus cu elementul "dan" si ca a fost imprumutat din limbile slave. Nu este exclusa posibilitatea ca in unele cazuri, abrevierea ca si aparitia hipocoristicului sa se fi produs chiar pe teren romanesc. Originea numelui biblic se afla in exclamatia Rachelei: Domnul m-a judecat ("dananni") si mi-a dat acest fiu ("Daniel"). Variante: Dana, Danu(l), Danes, Danie, Danei, Danita, Danie, Danco, Dancu, Danca, Dancanet, Dance(a), Danciu (1), Dancel, Dancau, Dancila, Dancus, Danaie, Danaias, Danaiat, Danasel, Daneciu, Danet, Danica, Danicel, Danut(a).

Cele mai populare nume biblice de fete

Desi cele mai multe nume biblice sunt cele de baieti, asta nu inseamna ca nu exista si numeroase nume de inspiratie biblica si de fete. Descopera mai jos cateva dintre ele.

Numele Constantina este de origine latina, dupa cognomenul lat. Constantinus. Constantinus este un derivat cu suf. -inus de la Constant, cognomen roman frecvent care provine, la randul lui, din cognomenul Constans, gen. Constantis. El a fost format pe baza adjectivului "constans, constantis" ce inseamna "constant, ferm", participiul verbului latin "consto" - "a fi ferm, puternic" — compus al verbului "sto" - "a sta", dupa model grecesc.

In rasaritul Europei s-a raspandit forma Constantin datorita faimei imparatului Constantin cel Mare, aparator al crestinismului. Forma greceasca Eonstantinos patrunde, prin intermediar slav, si in romana, unde numele este atestat inca de la finele sec. XIV. Variante romanesti: Costa, Costea, Costache, Tache, Tachel, Tachita, Costachel, Costachita, Costan, Costel, Costica, Costin sau Cota, Costas, Tica, Ticuta, Dinu, Dina, Dinica, Dincea, Dinita, Dinut, Dinuta, Dineu, Dinca, Dincuta, Dicu, Dica, Dicut, Didea, Ditu, Dita.

Numele Cristiana provine de la numele personale latine "Christianus", "Christiana", adjective derivate de la "Christus", prin care erau desemnati adeptii religiei crestine. Numele Christos provine de la vberbul chriein "a unge" si este de origine greaca. Forma "Christus", preluata de romani, va fi baza de derivare a lui "christianus". Christianus apare cu valoare de nume personal distinctiv cand crestinismul devine religie oficiala. Variante romanesti: Cirstian, Cirstiana, Carstea, Crastea, Cirstea, Cristea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea, Bista, Bistea, Bistel, Bistica etc.

Unul dintre cele mai indragite nume biblice de fete este Sara. Semnificatia evreiasca a numelui este "printesa" sau "de neam nobil". Sara a fost sotia lui Abraham si s-a rugat tota viata sa poata avea un copil. A avut un copil, pe Isaac, mai tarziu in viata. Prin nepotul ei, Iacob, Sara a devenit mama poporului evreu.

Maria este poate cel mai indragit si popular nume biblic feminin folosit in Romania. Pentru numele Maria s-au avansat peste 60 de solutii etimologice, dintre care 3 sunt dominante. In aramaica, Maryam inseamna "doamna", "stapana". Dupa Fericitul Ieronim, in ebraica, numele s-ar compune din mar, ce inseamna "picatura" plus yam ce inseamna "mare", deci "picatura de apa de mare". Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga", "cea iubita".


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume bebelusi Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre