Alegerea numelui pentru copil. Traditii si obiceiuri in lume

/ / Modificat: 2011-10-10
Alegerea numelui pentru copil. Traditii si obiceiuri in lume


Te-ai intrebat vreodata la ce se gandesc parintii din alte culturi atunci cand isi numesc bebelusii? Citeste mai departe pentru a afla cateva traditii din lume.

Africa

Africa este un continent imens si exista o diversitate mare in ceea ce priveste culturile. Familiile iau multe lucruri in considerare atunci cand isi numesc copiii, inclusiv sperantele pe care parintii le au pentru viitorul copilului lor cat si evenimentele importante din prezent. Ei cred ca numele poate influenta viitorul unei persoane si chiar a membrilor acelei familii.

Multi bebelusi africani primesc doua nume, unul atunci cand se nasc si unul mai tarziu, in cadrul unei ceremonii. In Nigeria, bebelusii care se nasc in comunitatea Yoruba primesc nume oruku, ce descrie circumstantele nasterii.

Abegunde, de exemplu, este un nume de baiat insemnand "nascut in timpul unei sarbatori". Bejide este un nume de fata descriind "un copil nascut pe vreme ploioasa".


Mai tarziu, copiilor Yoruba le este dat un nume oriki sau un nume laudativ, care sa sugereze sperantele pentru viitorul sau. Dunsimi inseamna "nu muri inaintea mea" si Titilayo inseamna "fericire eterna".

Bebelusii nascuti in triburile Kenyane vorbitoare de Swahili au un prim nume "jina la utotoni", ales de catre o ruda in varsta si care se refera de obicei la infatisarea copilului. Biubwa, de exemplu, inseamna "moale si fin ca un bebelus" si Haidar este considerat un nume potrivit pentru un baiat pentru ca inseamna "puternic si vanjos".

Mai tarziu, la 40 de zile dupa nastere, un nume de adult "jina la ukubwani" este ales pentru copil de catre parinti sau bunicii din partea tatalui.

In anumite societati africane se crede ca daca stii numele real al unei persoane, acest lucru iti da putere asupra lui. De aceea, copiilor le este dat un nume de zi cu zi, pe care sa il stie toata lumea si dupa care sa fie strigat, si un nume secret pentru ca spiritele rele sa nu poata sa ii faca rau copilului.

China

Pentru familiile chineze care vorbesc Mandarin, Cantonese sau dialecte ca Hokkien, numele dat bebelusului este compus de obicei din doua silabe din alfabetul chinez, fiecare cu o semnificatie individuala. Pentru ca exista mii de caractere in alfabetul chinez, se intampla foarte rar sa intalnesti doua persoane cu acelasi nume mic.

Acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat deoarece exista tendinta numirii copiilor folosind o singura silaba si oricum exista silabe mai folosite decat altele (de exemplu "Mei" ce inseamna "frumos" este foarte popular ca nume de fata).

Numele date unui copil pot reprezenta multe lucruri: natura, mediul inconjurator sau entitati mistice. Cateodata semnificatia numelui copilului este ceva foarte personal si cunoscut doar de catre parinti.

Japonia

In Japonia, fetele primesc nume care denota calitati morale si virtuti, ca Kiyiko ("copil curta"), Nayako ("copil ascultator"), sau Yoshiko ("copil bun"). Silaba "ko" intalnita de obicei la sfarsitul numelor de fete inseamna "copil".

Numele baietilor in Japonia sunt mai serioase si denota pozitia in familie. Ichiro inseamna "primul fiu", Jiro inseamna "al doilea fiu" si Saburo inseamna "al treilea fiu".

Grecia

In mod traditional, familiile grecesti aleg numele pentru copil in a saptea sau a zecea zi dupa nastere. Parintii nu aleg un anumit nume pentru ca le place cum suna, pentru ca regulile de alegere a numelui in Grecia sunt foarte rigide.

Primul baiat nascut in familie este numit dupa bunicul din partea tatalui. La fel, prima fata nascuta in familie este numita dupa bunica din partea tatalui. Copiii nascuti dupa aceea primesc numele altor rude.

Biserica Ortodoxa greceasca are o mare influenta asupra numelor. Bebelusii sunt de multe ori numiti dupa sfinti si isi serbeaza ziua numelui in ziua in care este sarbatorit si sfantul respectiv.

Italia

La fel ca in alte tari latine, multe nume italienesti vin de la sfintii Bisericii Romano – Catolice sau au conotatii religioase.
Unele nume sunt limitate la regiuni geografice, de exemplu Romolo este un nume foarte popular in Roma, dar intalnit foarte rar in alte parti.

Spre deosebire de alte culturi europene, parintii din Italia au tendinta sa aleaga nume traditionale pentru copiii lor si sa nu imprumute din alte limbi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre