Descoperirea care ar putea revolutiona nasterile: Cum "spune " fatul cand este gata, de fapt, sa vina pe lume

/ / Modificat: 2021-07-14
Descoperirea care ar putea revolutiona nasterile: Cum

Despre sarcina si nastere s-au scris zeci de mii de pagini si tot nu se poate spune ca se stie totul despre miracolul crearii unei vieti noi si al aducerii ei pe lume. Cand esti insarcinata te documentezi cat mai mult posibil cu privire la nastere pentru a fi sigura ca nu te ia nimic prin surprindere; si aproape de fiecare data se intampla ceva neasteptat sau despre care nu a scris nimeni in nicio carte si in niciun tratat.

Te-ai intrebat vreodata cum se declanseaza, de fapt, nasterea? Care este semnalul care indica faptul ca bebelusul este pregatit sa vina pe lume? Multi sunt tentati sa creada ca nasterea se declanseaza cand "vrea" corpul mamei, altii sunt convinsi ca totul depinde de bebelus. Iar in conditii normale a doua varianta este cea corecta.

Cum semnalizeaza copilul ca este gata sa se nasca

O echipa de cercetatori de la Southwestern Medical Center, de la Universitate din Texas (SUA) au descoperit, in urma unor experimente, de unde vine semnalul care declanseaza travaliul. La cine este butonul rosu pe care scrie "Nastere"? Nu la mama, ci la copil, iar acesta este "localizat" in plamanii fatului.

Asemenea merelor care cad din pom atunci cand au ajuns la maturitate, unele mai devreme, altele mai tarziu, copiii nu se dezvolta toti fix in acelasi ritm. Tocmai de aceea au inceput sa planeze indoieli asupra oportunitatii nasterilor declansate intr-o saptamana sau alta.

Cand este bebelusul gata sa vina pe lume?

Atunci cand este pregatit sa traiasca in afara uterului, cand organele sale sunt suficient de bine dezvoltate si, in special, cand are capacitatea sa respire. Concret, plamanii sunt cei care dau semnalul, cand sunt in stare sa functioneze perfect.

Cand sunt plamanii fatului complet dezvoltati? Atunci cand au suficient surfactant, o substanta pe care toti oamenii o au in alveolele pulmonare si a caror misiune este sa permita respiratia. Fara ea, alveolele pulmonare, care sunt ca niste saculeti care se golesc cand expiram, ar intra in colaps si respiratia nu ar mai fi posibila.

Surfactantul se secreta in ultimele saptamani de sarcina

Aceasta substanta apare in plamanii fatului in ultimele 10-12 saptamani de sarcina. Cercetatorii au studiat-o si au stabilit, in urma unor experimente efectuate pe ratoni, ca ea depinde de doua proteine: SRC-1 si SRC-2. Aceste proteine se activeaza cu putin timp inainte de nastere, pregatind plamanii pentru viata extra-uterina, iar acesta este, de fapt, momentul in care se declanseaza nasterea.

Pentru a confirma concluziile, cercetatorii au inhibat functia celor doua proteine si, implicit, cantitatea de surfactant din plamanii puilor de raton. Rezultatul: nasterea s-a amanat cu aproximativ 39 de ore, echivalentul a 3-4 saptamani de sarcina la oameni.

Un alt factor important, dar nu decisiv, in declansarea nasterii este activarea plachetelor; atunci cand, in timpul studiului, plachetele au fost inhibate, nasterea s-a amanat cu aproximativ 12 ore, echivalentul a o saptamana de sarcina la femeie.

Cum se declanseaza, efectiv, nasterea

In ultimele zile de sarcina, proteinele SRC-1 si SRC-2 incep sa provoace sporirea secretiei de surfactant pulmonar si, totodata, factorul ce activeaza plachetele se pune in miscare. Aceasta crestere se face simtita la nivelul lichidului amniotic prin cresterea concentratiei acestor substante. Uterul trebuie sa fie sensibil la aceasta modificare, pentru ca, in consecinta, sa se produca un raspuns inflamator care sa declanseze contractiile.

Descoperirea ar putea revolutiona nasterile

Cercetatorii inca efectueaza experimente pentru a intelege cum se transmite, efectiv, semnalul de la fat la mama. Intentia lor este de a incerca pe cat posibil ca pe viitor sa fie evitate nasterile premature, principala cauza a deceselor la nou nascuti.

Cei care au efectuat experimentele considera ca descoperirea lor revolutionara ar putea ajuta la controlarea nivelului respectivelor proteine si, astfel, sa nu mai existe nasteri premature. Concret, asa cum au reusit sa intarzie momentul nasterii la ratonii pe care s-au facut experimentele, ar putea descoperi o metoda ce poate fi aplicata si la oameni.

Foto: Piqsels.com

Taguri Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre