Rolul tatalui in primele saptamani de viata ale bebelusului

/ / Modificat: 2021-11-04
Rolul tatalui in primele saptamani de viata ale bebelusului

Numeroase studii au demonstrat cat de important este rolul tatalui in viata copiilor. Ei bine tatal are un rol esential in viata bebelusului inca din primele momente de viata.

Din fericire vremurile s-au schimbat si am putut observa ca rolul tatalui in cresterea copilului este esential atat pentru mame cat si pentru copii. 

Primul rol al tatalui este de a-i oferi proaspetei mamici sprijin emotional

Cand apare copilul pe lume (si uneori, chiar inainte de nastere) femeile trec prin scimbari hormonale drastice, care le influenteaza starea emotionala. Acesteia I se adauga responsabilitatea uriasa pe care femeile o au odata cu venirea pe lume a micutilor.

O parte din aceste sentimente pot fi traite si de tata atunci cand acesta este foarte implicat in tot acest proces. Viata ii schimba si pe ei (si chiar si creierul lor), iar atunci cand sunt profund implicati in ingrijirea copiilor, cand atat bebelusul, cat si mama, se afla intr-un moment atat de vulnerabil, sunt capabili sa empatizeze pe deplin cu procesul prin care trecem noi, femeile.

Proaspetele mamici au nevoie de sprijinul tatilor in cresterea copiilor. In special in primele saptamani cand mama trebuie sa se recupereze dupa nastere, dar se confrunta si cu stari emotionale puternice si lipsa de somn. Prin urmare, o mare parte din responsabilitati sunt preluate in aceasta perioada de proaspatul tatic.

Acesta este un sprijin important pentru mama, deoarece ii poate aduce ceea ce are nevoie, poate face mici treburi casnice si poate sta cu bebelusul cat timp mama isi face baie sau isi ia o ora sa se odihneasca.

Ingrijirea copilului este responsabilitatea ambilor parinti

Ingrijirea copilului este responsabilitatea ambilor parinti. Ambii trebuie sa se implice la fel de mult in cresterea copilului. Desigur, in cazul alaptarii exclusive, acest lucru poate fi facut doar de mama. Insa restul, absolut tot, este responsabilitatea ambilor parinti.

Cum multe persoane idealizeaza maternitatea, unii barbati cred ca un bebelus doar doarme si mananca. Perspectiva lor se va schimba radical odata cu sosirea bebelusului acasa. Ambii parinti vor experimenta ce inseamna cu adevarat un bebelus. De la schimbarea scutecelor, la ajutarea bebelusului sa scape de gaze, ingrijirea buricului, baita de seara si pana la hranire si consolarea plansului, parintii isi vor da seama ca nu este atat de simplu sa ingrijreasca un bebelus.

Treburile casnice – de la vechiurile obiceiuri la noile obiceiuri

Sosirea unui bebelus inmulteste volumul de munca in casa. Prin urmare, in lipsa unui ajutor suplimentar tatal este cel care preia o mare parte din responsabilitati. In primele zile acesta va prelua majoritatea responsabilitatilor, apoi, pe masura ce mama se reface si se obisnuieste cu noul statut va prelua, treptat, o parte din lucrurile pe care le facea ianinte.

Pe langa cumparaturi, prepararea meselor, spalarea vaselor, si alte lucruri de care o gospodarie are nevoie si ep care barbatii se fac si in mod normal, apar si alte sarcini, cum ar fi ingrijirea mamei si a bebelusului.

In concluzie, in primele saptamani de viata ale bebelusului, tatal este stalpul de sprijin al familiei si ajutorul de nadejde al proaspetei mamici.

Prin schimbarea rolului tatalui, toti avem ed castigat. Copiii beneficiaza de dragostea, grija si prezenta tatilor, mamele au un sprijin important, iar tatii sunt mai apropiati ca oricand de copii si de familie. In acest mod conexiunea dintre membrii familiei cresc exponential ceea ce duce la o familie inchegata, puternica.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre