Primul minut din viata bebelusului, explicat secunda cu secunda

/ / Modificat: 2018-05-21
Primul minut din viata bebelusului, explicat secunda cu secunda

Cat de important este un minut din viata? Ce poti realiza in 60 de secunde? Daca crezi ca un singur minut este efemer si fara insemnatate, este pentru ca nu iti aduci aminte primul minut din viata ta.

Tot ce trebuie sa stii despre primele 60 de secunde din viata bebelusului

Daca te pregatesti sa devii mama si vrei sa stii ce se intampla pas cu pas cu bebelusul tau, imediat dupa nastere, sau daca cel mic este deja este la varsta la care poti sa ii povestesti astfel de lucruri, atunci iata ce trebuie sa stii despre primul minut din viata bebelusului:

Prima pana la a cincea secunda

Bebelusul tocmai a iesit din uterul mamei si si-a deschis ochii; nu poate sa vada decat niste imagini estompate cu puncte colorate (oamenii din sala de nasteri). Vederea bebelusului va ramane estompata pentru primele trei luni din viata.

De la sase secunde la zece

Bebelusul tocmai a respirat pentru prima data de cand a venit pe lume; a respirat si in pantecul mamei, insa acolo, placenta ii furniza sursa de oxigen si nu proprii plamani.

De la unsprezece secunde la cincisprezece

Plamanii bebelusului, care au fost pentru mult timp plini de lichid in interiorul pantecului, incep sa se umple cu aer.

De la saisprezece secunde la douazeci

Primul moment in lume al bebelusului, iar el plange din toti plamanii. Nu, nu de fericire plange ci ca sa isi expandeze plamanii. Bebelusul invata repede!

De la douazeci de secunde la douazeci si cinci

Bebelusul simte o schimbare in temperatura corpului sau; acest lucru se intampla pentru ca de acum incolo corpul lui isi regleaza temperatura singur. Ramas bun pantec calduros al mamei!

De la douazeci si sase de secunde la treizeci

Cordonul care lega bebelusul de mama, cordonul ombilical, este taiat in acest interval, iar bebelusul se desparte de placenta pentru prima data de la conceperea lui.

De la treizeci si unu de secunde la treizeci si cinci

Atunci cand bebelusul se naste, orice mama crede ca este cel mai frumos inger din lume; asa sunt mamele. In realitate, bebelusul aproape ca arata ca un extraterestru, in nici un caz nu seamana cu prichindelul dulce care va fi peste 2 ani .

De la treizeci si sase de secunde la patruzeci

Pielea de pe corpul bebelusului este de culoare usor albastruie, ca si cum ar fi invinetita, inca un motiv pentru teoria extraterestrului.

De la patruzeci si unu de secunde la patruzeci

Atunci cand bebelusul vine pe lume, corpul ii este acoperit de lichid amniotic, acelasi lichid in care a innotat in ultimele noua luni!

De la patruzeci si sase de secunde la cincizeci

Lichidul amniotic nu este singurul care acopera corpul copilului la nastere; Vernixul este un strat grasimos, responsabil pentru faptul ca bebelusul arata ca un pui cu sos alb la nastere!

De la cinzeci de secunde la cincizeci si cinci

Din reflex, in momentul in care bebelusul se naste, doctorul il pune pe abdomenul mamei, asta ca sa il ajute pe noul nascut sa formeze o legatura cu mama imediat ce vine pe lume.

De la cincizeci si sase de secunde la saizeci

Bebelusul a fost deja frecat pe spate, intors cu capul in jos si plesnit la fundulet. Nu ca si pedeapsa ci pentru ca acestia sunt pasii ce trebuie urmati pentru a determina nota Apgar (da, competitia incepe din primul minut de viata!).

Testul Apgar se face pentru ca doctorul sa se asigure ca bebelusul respira bine, are reflexe, musculatura, culoare sanatoasa a pielii si ca pulsul inimii este sanatos.

Acum ca stii ce se intampla la nastere, nu este asa ca vezi 60 de secunde intr-o noua lumina?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere bebelus Bebelus Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre