Nasterea in apa, la fel de sigura ca nasterea normala, spun studiile

/ / Modificat: 2023-01-03
Nasterea in apa, la fel de sigura ca nasterea normala, spun studiile

Nasterea in apa este o alternativa pe care femeile insarcinate o pot alege pentru nasterea copiilor lor. De-a lungul anilor, utilizarea lor a crescut, in special datorita beneficiilor care au fost descoperite atat pentru mama, cat si pentru copil.

Dar cat de sigure sunt acestea? Potrivit unei analize recente a 36 de studii, nasterile in apa sunt la fel de sigure ca si nasterile normale - atata timp cat se respecta anumite conditii.

Ce spun studiile

Aceasta noua cercetare privind nasterile in apa a analizat concluziile si rezultatele a 36 de studii, la care au participat 157.546 de femei, care au fost realizate in ultimii 21 de ani, intre 2000 si 2021.

Aceasta analiza a analizat doua tipuri de nasteri in apa: folosirea unei cazi de baie in timpul travaliului, dar mama iese din apa pentru a naste, sau ramanerea in apa pana cand copilul se naste si iese la suprafata pentru a incepe sa respire.

Scopul acestei analize a fost de a compara interventiile medicale necesare in timpul si dupa nastere intre aceste doua tipuri de nasteri in apa si de a vedea daca exista vreo diferenta intre rezultatele celor doua tipuri de nasteri normale in afara apei.

Din numarul total de studii, 31 au fost efectuate in unitati de obstetrica (cum ar fi clinici si spitale), patru in medii conduse de moase (unitati planificate si unitati de moase) si doar unul in cadrul nasterii la domiciliu.

La finalul analizei studiilor, s-a constatat ca in ambele tipuri de nasteri in apa au existat beneficii clare pentru mame atunci cand se aflau in unitatile de obstetrica si ca nasterile in apa erau la fel de sigure pentru mame si copii ca si nasterile normale.

In ceea ce priveste interventiile medicale, s-a constatat ca, in comparatie cu nasterile normale, nasterile in apa au redus semnificativ utilizarea epiduralelor, a medicamentelor pentru durere, a epizotomiilor si a hemoragiei postpartum.

Pe de alta parte, s-a constatat ca, la nivel emotional, mamele au obtinut mai multe beneficii, deoarece au aratat un nivel mai ridicat de satisfactie in legatura cu nasterea lor.

Cercetatorii au concluzionat ca nasterea in apa este sigura si aduce beneficii mamei si bebelusului atata timp cat este efectuata in medii obstetricale, imbunatatind calitatea si ingrijirea mamelor, contribuind in acelasi timp la reducerea durerii si a necesitatii interventiilor medicale mentionate mai sus.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere in apa

Articole recomandate

Citeste si despre