Declararea si inregistrarea nasterii copilului

/ / Modificat: 2014-07-04
Declararea si inregistrarea nasterii copilului

Declararea nasterii se face in maternitate in termen de trei zile de la nastere, in urma ei obtinandu-se certificatul constatator al nasterii. Acesta se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut sau, daca copilul a fost nascut la domiciliu, de catre dispensarul medical teritorial.

Certificatul medical constatator al nasterii copilului este eliberat mamei pe baza actului de identitate si, atunci cand este cazul, a certificatului de casatorie al parintilor.

Declararea si inregistrarea nasterii se face la Oficiul Starii Civile, la Biroul de Inregistrarea Nasterilor din sectorul sau localitatea unde se afla maternitatea in care s-a nascut copilul.

Inregistrarea copilului la Oficiul de Stare Civila (primarie)

Inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale, se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, intarzierea este sanctionata cu o amenda, scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri special de catre primar.

Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an de la nasterea copilului, pentru a se putea efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.

Termenele de declarare a nasterii nou-nascutului

  • 14 zile de la nastere, daca copilul se naste viu si este in viata;

  • 3 zile de la nastere, daca copilul s-a nascut mort;

  • 24 ore de la deces, daca copilul s-a nascut viu, dar a murit in primele 15 zile.

Au obligatia de a face declaratia de nastere oricare dintre parinti, iar daca, din diferite motive, nu o pot face, obligatia declararii revine medicului, persoanelor care au fost de fata la nastere, personalului desemnat din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea sau oricarei persoane care a luat cunostinta despre nasterea copilului.

Cand declaratia de nastere a fost facuta dupa expirarea termenelor prevazute de art. 14 alin. (3), inauntrul termenului de un an de la nastere, intocmirea actului de nastere se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de cariera.

Daca nasterea s-a produs in strainatate si intocmirea actului nu a fost facuta la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei ori la autoritatea locala din strainatate, intocmirea actului de nastere se face in tara, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza se afla domiciliul parintilor, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca nasterea nu a fost inregistrata in strainatate.

Cand declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, intocmirea actului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere.

Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala are domiciliul persoana interesata sau unde are sediul serviciul de protectie speciala a copilului.

In vederea solutionarii, instanta solicita serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor in a carei raza administrativ-teritoriala are domiciliul persoana interesata sau se afla sediul serviciului de protectie speciala a copilului verificari pentru stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist cu privire la varsta si sexul persoanei al carei act de nastere se cere a fi intocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.

Dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara.

    Acte necesare pentru declararea si inregistrarea nasterii

    In practica pot exista urmatoarele cazuri:

    Mama casatorita

    Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:

    - actul de identitate ale mamei in original;

    - actul de identitate ale tatalui in original;

    - certificatul de nastere al mamei in original;

    - certificatul de nastere al tatalui in original;

    - certificatul de casatorie in original;

    - certificatul medical constatator al nasterii copilului.

    Daca parintii au nume de familie diferite sau exista neconcordante intre numele de pe certificatul medical si declaratia verbala, se face o declaratie scrisa, semnata de ambii parinti, din care sa rezulte clar numele de familie si prenumele copilului.

    Mama necasatorita si singura

    Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:

    - actul de identitate ale mamei in original;

    - certificatul de nastere al mamei in original;

    - certificatul medical constatator al nasterii copilului;

    - copilul va avea numele de familie al mamei.

    Mama este necasatorita si tatal vrea sa recunoasca copilul

    Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:

    - actul de identitate ale mamei in original;

    - actul de identitate ale tatalui in original;

    - certificatul de nastere al mamei in original;

    - certificatul de nastere al tatalui in original;

    - certificatul medical constatator al nasterii copilului;

    - o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata in fata ofiterului de stare civila de ambii parinti.

    In situatia cand tatal copilului refuza sa isi recunoasca paternitatea si mama doreste sa declanseze un proces pentru stabilirea paternitatii, este necesar sa ia legatura cu un avocat, si demararea procedurilor se face pana cand copilul implineste varsta de un an.

    Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.

    Pentru recunoasterea paternitatii pana la varsta de 1 an a copilului sunt necesare urmatoarele acte:

    - actul de identitate al mamei in original;

    - actul de identitate al tatalui in original;

    - certificatul de nastere al mamei in original;

    - certificatul de nastere al tatalui in original;

    - vechiul certificat de nastere al copilului;

    - declaratia de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in prezenta ofiterului de stare civila (pe noul certificat de nastere al copilului, numele tatalui apare trecut in dreptul rubricii "tata", dar numele de familie al copilului ramane al mamei).

    Inregistrarea nasterii copilului in strainatate

    In cazul in care copilul este nascut in strainatate, inregistrarea nasterii si intocmirea certificatului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva sau de autoritatile locale ale tari respective.

    In cazul in care intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale Biroul de Inregistrarea nasterilor din incinta Oficiului de stare civila ce apartine de Primaria locala de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente.

    In cazul in care nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.

    Inregistrarea nasterii se poate face de catre orice persoana pe baza actului de identitate, dar ridicarea Certificatului de nastere se poate face doar de catre unul dintre parinti.

    Inregistrarea nasterii copilului roman nascut in strainatate

    Copiii nascuti in strainatate, care au cel putin un parinte cetatean roman, obtin cetatenia romana la data nasterii, chiar daca, potrivit legii statului in care s-au nascut, obtin si cetatenia acestui stat. Pentru a putea produce efecte, inclusiv in ceea ce priveste cetatenia, nasterea trebuie inregistrata la ambasada sau consulatul roman din tara in care aceasta s-a produs.

    Inregistrarea nasterii la ambasada sau consulat se face pe baza certificatului medical constatator al nasterii emis de autoritatile statului in care aceasta s-a produs. Solicitarea de inregistrare a nasterii si de eliberare a unui certificat de nastere romanesc se face de ambii parinti ai copilului sau de catre parintele cetatean roman. Declararea nasterii se face in termen de 15 zile de la nasterea copilului. Daca se depaseste termenul celor 15 zile, dar pana la implinirea varstei de un an, inregistrarea se face cu aprobarea sefului misiunii diplomatice. Inregistrarea nasterii peste varsta de un an se face prin hotarare judecatoreasca (inregistrarea tardiva a nasterii).

    In situatia in care termenul de 1 an a fost depasit, aveti posibilitatea sa solicitati transcrierea certificatului de nastere in registrele romane de stare civila, procedura pentru care puteti mandata un avocat din Romania.

    In cazul in care parintii poarta nume de familie diferite, este necesara declaratia autentica a ambilor parinti cu privire la numele de familie pe care il va purta copilul, nume ce va fi inscris in certificatul de nastere romanesc emis de ambasada sau consulat.

    Certificatul de nastere romanesc se elibereaza direct de ambasada sau consulatul la care a fost inregistrata cererea. Parintilor li se inmaneaza certificatul de nastere pe baza semnaturii in registrele de stare civila aflate la ambasade si consulate.

    Pe baza certificatului de nastere emis de ambasada sau consulatul roman, parintii vor putea solicita eliberarea unui pasaport romanesc pentru copilul minor.

    Ambasadele si consulatele Romaniei sunt in masura sa ofere informatii suplimentare, in functie de practica locala.

    Acte necesare

    • Certificat medical constatator al nasterii;

    • Certificat de casatorie romanesc (daca parintii sunt casatoriti);

    • Acte de identitate ale parintilor (pasaporte);

    • Certificat de nastere al mamei ( in cazul in care nu este necasatorita).

    Precizare: Pentru copii a caror nastere a fost inregistrata la autoritatile locale si detin un certificat de nastere strain se urmeaza procedura de transcriere sau inscriere a actelor de stare civila.

    In cazul copilului gasit

    • declaratia scrisa a persoanei care l-a gasit ori referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost gasit copilul;

    • procesul verbal intocmit de politie, medic si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei.

    Procesul verbal se va inregistra la primarie si va cuprinde:

    • anul, luna si ziua cand a fost gasit copilul;

    • sexul copilului;

    • locul si imprejurarile in care a fost gasit copilul;

    • numele de familie, prenumele si domiciliul persoanei care l-a gasit si al martorilor (atunci cand acestia exista);

    • denumirea si adresa institutiei sau numele persoanei careia i-a fost incredintat copilul;

    • varsta copilului gasit, stabilita de medic prin indicarea obligatorie a anului, lunii si zilei de nastere, chiar daca acestea sunt aproximative;

    • rezultatul primelor cercetari efectuate de politie pentru identificarea parintilor.

    In cazul copilului abandonat in spital

    • referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost abandonat copilul;

    • certificatul medical constatator al nasterii;

    • procesul verbal incheiat de politie, conducatorul unitatii sanitare si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei, care va avea acelasi cuprins ca si cel incheiat in cazul copilului gasit.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Rol tata nastere Nastere

    Articole recomandate

    Citeste si despre