Cum se previne plagiocefalia (cunoscuta si sub denumirea de sindromul capului turtit)

/ / Modificat: 2019-01-30
Cum se previne plagiocefalia (cunoscuta si sub denumirea de sindromul capului turtit)

Chiar daca nu ai auzit de termenul medical de plagiocefalie, ai auzit cu siguranta de sindromul capului turtit, care desi poate fi alarmant pentru orice parinte de nou nascut, de cele mai multe ori este inofensiv.

De fapt, atunci cand bebelusul incepe sa stea ridicat, plagiocefalia dispare de la sine in cateva luni.

Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune si care sunt metodele de a o preveni:

Clasificarea plagiocefaliei

Plagiocefalia pozitionala

Cel mai cunoscut tip al acestui sindrom, apare, asa cum spune si numele, din cauza pozitionarii capului bebelusului. Nou nascutul tinde sa doarma cu capul inclinat fie pe partea stanga, fie pe dreapta si deoarece craniul sau este foarte moale, presiunea usoara, constanta, ca aceea exercitata cand doarme pe salteaua patutului, poate sa dea o forma asimetrica capului celui mic.

Brahicefalia

Acest tip de plagiocefalie se produce atunci cand bebelusul doarme pe spate, cu fata indreptata in sus, craniul turtindu-se in spate si nu in lateral asa cum se intampla la plagiocefalia pozitionala.

Scafocefalia

Este mai mult sau mai putin des intalnita si mai serioasa decat celelalte tipuri de plagiocefalie, producandu-se ca rezultat al unui defect din nastere care face ca incheieturile oaselor craniene sa se inchida in mod prematur si sa impiedice cresterea fireasca.

Cum sa iti dai seama daca bebelusul tau are plagiocefalie

In mod normal, craniul unui nou nascut este perfect rotund la spate si simetric in laterale; daca iti faci griji ca micutul tau ar putea sa sufere de acest sindrom, examineaza-i cu atentie craniul pentru a gasi anormalitati asimetrice sau zone turtite, sau lipsa parului intr-o anumita zona a craniului.

Majoritatea medicilor pediatri verifica capul bebelusului la fiecare control de rutina, insa nu strica sa acorzi si tu atentie acestui aspect, mai ales ca anumite tipuri ale afectiunii pot avea efecte negative pe termen lung.

Factorii care pot cauza plagiocefalia

Presiunea exercitata pe craniul nou nascutului ii poate modifica forma, la fel cum forma unei mingi de plastilina se modifica, turtindu-se, daca o lasi pentru mai mult timp pe o suprafata plana.

De cele mai multe ori, majoritatea formelor de plagiocefalie pot fi cauzate de urmatoarele:

Pozitia in timpul somnului – dormitul in pozitia pe spate scade rata incidentei sindromului mortii subite a bebelusului, insa poate creste sansele de a dezvolta plagiocefalie, insa avand in vedere ca exista modalitati de a preveni plagiocefalia si ca de cele mai multe ori efectele plagiocefaliei sunt reversibile, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa il culci pe cel mic pe burtica.

Prea mult timp petrecut in leagane, cosulete si scaune de masina – orice suport care face capul bebelusului sa stea prea mult timp pe una din parti nu este indicat, de aceea este bine sa micsorezi pe cat posibil timpul pe care cel mic il petrece zilnic in astfel de accesorii, alege cu atentie scaunul de masina adecvat dimensiunilor copilului tau si asigura-te ca cel mic are capul asezat intr-o pozitie neutra. Chiar daca este dificil uneori, cand te intorci de la cumparaturi si cel mic doarme linistit in scaunel, ridica-l de acolo si aseaza-l sa doarma in patut.

Nasterea prematura – bebelusii prematuri, al caror craniu este deosebit de moale, pot dezvolta aceasta afectiune mai usor; plagiocefalia este destul de obisnuita si in cazul unei sarcini multiple deoarece in uter spatiul este limitat si presiunea exercitata asupra craniului poate influenta forma acestuia.

Torticollis – denumit si afectiunea gatului stramb, se produce atunci cand musculatura gatului forteaza capul sa se roteasca in lateral; muschii gatului pot fi afectati la nastere sau uneori, bebelusul poate prefera o anumita pozitie a capului, limitand dezvoltarea restului musculaturii, ceea ce cauzeaza torticolisul.

Metode de prevenire a plagiocefaliei

Cu exceptia unui anumit tip de plagiocefalie, craniosinostoza (o subclasificare a scafocefaliei care restrictioneaza dezvoltarea creierului), aceasta afectiune este temporara si nu cauzeaza de obicei probleme, permitand creierului sa se dezvolte normal, chiar daca craniul are o forma asimetrica.

Desigur, parintii prefera sa evite aparitia plagiocefaliei intru totul daca acest lucru este posibil, iar acest lucru se poate face foarte usor, asigurandu-te ca nu lasi nou nascutul sa doarma prea mult in aceiasi pozitie. Este deosebit de important sa cunosti preferintele pozitiilor de somn ale micutului tau, pentru a-l putea repozitiona dupa cum este nevoie astfel incat sa poti preveni aparitia sindromului capului turtit.

O alta modalitate de a preveni capul turtit este sa te asiguri ca atunci cand bebe este treaz nu sta numai culcat pe spate. Pozitioneaza-l pe burtica in fiecare zi, pentru ca asa il vei ajuta sa invete sa se rostogoleasca si sa se ridice; nu iti fie teama, cel mic va putea sa isi tina capul ridicat atunci cand il asezi pe burtica.

Exista si pernute speciale pentru bebe, rotunde si cu o gaura in mijloc, pe care le-ai putea folosi, insa multi specialisti nu le recomanda pentru ca au un potential risc de a cauza sindromul mortii subite a noului nascut.

Tratamentul plagiocefaliei

Recomandarile specialistilor de a trata acest sindrom sunt aproape identice cu cele pentru prevenirea sa: terapia de repozitionare a capului bebelusului implica atentia parintelui de a nu lasa capul bebelusului sa stea prea mult in aceiasi pozitie. Incearca sa eviti pozitia in care cel mic sta cu capul pe spate sau in laterale pentru prea mult timp.

Daca bebelusul are musculatura gatului asimetrica, este posibil ca medicul pediatru sa recomande terapia fizica pentru a ii intari si a imbunatatii aria de miscare, sau iti poate arata chiar tie anumite exercitii pe care le puteti face acasa.

Este posibil ca medicul sa recomande o casca speciala pe care cel mic va trebui sa o poarte pentru a remedia deformarea craniului care este extrem de maleabil o buna perioada de timp dupa nastere si care nu necesita o presiune prea mare pentru a-l modela; pana la urma cel mai probabil, salteaua moale este vinovata de capul turtit al noului nascut. Astfel de casti sunt folosite insa in cazuri deosebite si nu in mod uzual.

Daca esti ingrijorata de faptul ca bebelusul tau ar putea suferi de plagiocefalie, consulta un medic cat mai repede, pentru a putea remedia aceasta afectiune si a te asigura cel mic are un craniu dezvoltat simetric.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Plagiocefalia

Articole recomandate

Citeste si despre