Daca alegi cezariana nu inseamna ca alegi "calea usoara"

/ / Modificat: 2019-03-07
Daca alegi cezariana nu inseamna ca alegi

Multe persoane cred, in mod eronat, ca operatia de cezariana este modalitatea usoara de a aduce un copil pe lume. Ca si cum ar fi o alternativa pentru a scapa de nasterea naturala.Pentru nasterea naturala si cezariana sunt multe argumente pro si contra. Nu exista nasteri mai usoare sau mai dificile. Dar, fara indoiala, cezariana nu este calea usoara de a naste despre care se vorbeste atat de mult.

Toate mamele ajung la spital in ziua "zero", dorindu-si cu toata puterea ca totul sa decurga bine. Este adevarat ca o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita si din punct de vedere mental, in cazul in care lucrurile nu ies asa cum se asteapta.

Desi exista multe mituri legate de nastere, exista si un mare adevar.

Felul in care alegi sa nasti nu te face o mama mai buna sau mai rea. A fi mama depaseste acest rol pur biologic. Maternitatea are de a face cu dragostea, protectia si grija pentru acele comori pe care viata le ofera femeilor.

Ce implica o cezariana si nu stii

De cate ori ai auzit ca, de fapt, nu ai nascut pentru ca ai facut cezariana? De cate ori a fost judecata o mama pentru ca, pur si simplu, a urmat sfatul medicului si a optat pentru cezariana, aceasta "cale simpla"? Nimic nu genereaza mai multa durere si neputinta decat aceste afirmatii.

De multe ori este singura alternativa pentru ca micutul sa se nasca sanatos si in siguranta. Dar sunt si femei care nu rezista la travaliu. Exista cazuri in care acesta poate dura ore si chiar zile pana se naste copilul. In fiecare moment creste riscul si tensiunea si nu pare sa existe alta cale.

In aceste cazuri specialistii percep semne de suferinta, pe langa simptomele clinice, care indica nevoia imperativa de a apela la operatia de cezariana. Si nu, cu siguranta nu este o "scurtatura". Este acelasi lucru ca atunci cand pleci pe acel drum de pietris, pentru ca apoi sa se ajunga pe acea ruta pavata.

In plus, schimbarea deciziei medicilor implica un soc insuportabil pentru mame. Norii apar in peisaj, nu permit sa vezi orizontul si tulbura momentul magic in care bebelusul apare pe lume. Anuntul medicului incalca toate schemele si este infricosator cand te gandesti ca se poate intampla ceva rau.

De multe ori nu exista alta optiune sau alternativa viabila. Si atunci lasi deoparte mandria de a fi acea mama puternica si curajoasa care naste natural, pentru ca nu vrei sa mori. Acolo, in acele momente, dorinta cea mai mare este de a salva viata copilului.

Aceasta inseamna ca de multe ori acest tip de alegere, privind interventiile si metodele, nu depinde de femei. Viitoarea mama si medicii ajung sa piarda controlul asupra nasterii si atunci se gandesc doar la sanatatea femeii si a copilului.

Cezariana, la fel de complexa ca nasterea naturala

Nu te lasa pacalit. Operatia cezariana este la fel de complexa si dureroasa ca nasterea naturala. Nasterea naturala poate fi mai dureroasa in momentul de fata, in timp ce interventia chirurgicala incepe sa ia amploare in randul pacientelor.

Acest tip de procedura nu inseamna doar un risc mai mare, pentru ca pot aparea diferite situatii cu care te confrunti, dar si recuperarea este mai complicata si mai lenta. Si nu numai asta. Vei avea mereu o cicatrice care iti va aminti de momentul cel mai tensionat din viata ta. O schimbare a planurilor care te-a tinut in suspans.

De aceea, multe mame care au trecut prin aceasta experienta si au fost insultate pentru asta, sustin ca nu este deloc placut. Si intoarcerea acasa poate fi mai grea. Operatia de cezariana implica muschii centrali ai abdomenului, care afecteaza in mod considerabil activitatea zilnica.

Muschii sunt rupti si dureaza mult timp sa se recupereze in mod natural. Tusea, stranutul, caratul si alaptatul copilul sunt o adevarata tortura. Apoi, sentimentul de invaliditate invadeaza mamele in acele momente.

Cand asistenta iti spune sa te ridici, durerea corpului taiat si cusut este foarte mare. Ironia vietii este ca femeile care recurg la cezariana nu trebuie denigrate pentru ca aleg acea "cale usoara", care te fac sa suferi. Aceste mame merita la fel de mult respect ca si cele care au posibilitatea de a naste pe cale naturala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Cezariana dezavantaje

Articole recomandate

Citeste si despre