Ce trebuie sa stii despre stocarea sangelui din cordonul ombilical

/ / Modificat: 2019-06-19
Ce trebuie sa stii despre stocarea sangelui din cordonul ombilical

Tot mai multi parinti opteaza in ultimii ani pentru stocarea sangelui din cordonul ombilical al copiilor si apeleaza la banci private de celule stem.

Scopul este ca, in cazul aparitiei unor boli grave la copil sau la un membru al familiei, acestea sa poata fi folosite pentru a ajuta la insanatosire.

Sangele ombilical este o sursa importanta de celule stem tinere, cu disponibilitate imediata pentru transplant. Aceste celule stem au o mare capacitate de multiplicare si diferentiere ceulara pe durata stocarii, fara a fi afectate de factori de mediu, de trecerea timpului de boli sau de contaminare cu celule tumorale. In caz de indicatie terapeutica, celulele stem pot fi utilizate in transplanturi autologe (grefa proprie de sange ombilical) sau alogenice inrudite (de la un donator din familie) sau neinrudite (de la donator din afara familiei, dar compatibil imunologic).

Transplantul de celule stem poate fi recomandat in peste 70 de boli grave, cum ar fi cancere de sange, insuficienta de maduva osoasa, boli ereditare ale hematiilor, deficiente imune innascute, boli metabolice ereditare sau in anumite tipuri de cancer.

De asemenea, in ultimii ani s-au inregistrat progrese in cercetarile de laborator si studiile clinice in domeniul medicinei regenerative, astfel ca exista posibilitatea ca in viitor celulele stem sa poata fi folosite pentru tratarea unor afectiuni incurabile din sfera neurologiei (paralizie cerebrala infantila, accident vascular cerebral, traumatisme ale maduvei spinarii, Alzheimer, tulburari din spectrul autist), a bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, valvulopatii congenitale, arteriopatii) sau a bolilor autoimune (scleroza multipla, diabet zaharat de tip I).

Recoltarea sangelui ombilical se face imediat dupa nasterea copilului si dupa sectionarea cordonului ombilical, iar apoi sangele este transportat la banca cu care se incheie contractul pentru a fi studiat, analizat si stocat in containere cu nitrogen lichid in vederea unei posibile utilizari viitoare. Transplanturile pot fi facute la copilul de la care a fost recoltat, la un frate (sunt 25% sanse de compatibilitate perfecta si 50% sanse de compatibilitate partiala) sau la parinti (care au doar compatibilitate imunologica partiala cu copiii).

Costurile unui contract cu o banca de celule stem sunt destul de piperate si la pretul initial, pentru recoltare, transport, analiza si stocare, se adauga si o suma care trebuie achitata anual pentru depozitare.

Probabilitatea ca sangele din cordonul ombilical sa ajunga sa fie folosit de donator sau de un membru al familiei sale pare sa fie destul de mica. Cum transplanturile de celule stem sunt recomandate la boli genetice sau congenitale, este un risc destul de mare ca si celulele stocate sa fie "contaminate". La donatiile "dirijate", catre un membru al familiei, sansele de compatibilitate imunologica sunt si mai mici.

In intreaga lume, inclusiv in Romania, exista si posibilitatea de a dona celule stem, existand un Registru National al Donatorilor Voluntari. Ca reguli de baza pentru donarea de celule stem din sangele ombilical avem un istoric clinic detaliat al mamei pentru identificarea unor boli infectioase, hematologice sau de alt tip, efectuarea unor analize de sange la mama in momentul naserii pentru depistarea unor infectii care ar putea fi transmise in sangele ombilical, ceea ce l-ar face neeligibil, un examen clinic al bebelusului dupa nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem sange ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre