Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Tinidazol, comprimate filmate

Compozitie
Solutie perfuzabila continand 0,200 g tinidazol, 5,4890 g glucoza monohidrat, 0,0259 g clorura de sodiu, 0,250 ml acid clorhidric, 0,1 N apa distilata pana la 100 ml.
Un comprimat filmat contine 500 mg tinidazol.

Actiune terapeutica
Antiparazitar si antibacterian activ fata de bacterii anaerobe.
Administrarea i.v. a 800 mg tinidazol realizeaza niveluri plasmatice de 12,5-23 mcg/ ml, cu un timp de injumatatire de 14 ore, nivelurile plasmatice la 24 de ore de la administrare sunt de 4,3 mcg/ml. Dupa administrarea dozelor terapeutice, produsul patrunde in tesuturi, realizand concentratii eficiente; trece prin bariera hemato-encefalica.

Indicatii
Profilaxia si tratamentul infectiilor cu anaerobi cand nu se poate aplica tratamentul oral: septicemii, sinuzite, pneumonii, abcese pulmonare, osteomielite, avort septic, peritonite, infectii intraabdominale sau ale plagilor dupa interventii chirurgicale. Infectii cu: Bacteroides fragilis, alte specii de Bacteroides si fusobacterii, peptococi, peptostreptococi, clostridii, Veillonella. Profilaxia infectiilor cu bacterii anaerobe. In interventiile chirurgicale pe tractul gastrointestinal, aparat urinar si genital.

Doze si mod de administrare
Tratamentul va fi strict individualizat, in functie de starea si reactivitatea pacientului. In tratamentul infectiilor cu germeni anaerobi, se administreaza 800 mg i.v. urmate de 400 mg i.v. la fiecare 12 ore pana ce devine posibila administrarea formelor orale de produs. In prevenirea infectiilor postoperatorii, se recomanda o doza de 800 mg Tinidazol la 2-4 sau minimum 1 ora inainte de actul operator si 800 mg dupa 12 ore. Produsul se administreaza in perfuzie, eventual asociat cu glucoza 5%, glucoza 20%, ser fiziologic, clorura de potasiu (20 mmol si 40 mmol). Se contraindica ingestia bauturilor alcoolice in cursul tratamentului.
Comprimatele (sau pulberea de comprimate la copiii mici) se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa.
Giardioza: adulti: 2 g (4 comprimate) in priza unica. Copii: 0,050-0,075 g/kg corp (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza. in caz de esec (prezenta parazitului la tubajul duodenal sau prin examene coproparazitologice efectuate la intervale de 5-7 zile incepand din a 7-a - a 10-a zi dupa terminarea tratamentului), tratamentul trebuie repetat cu aceeasi doza. Se recomanda sa fie tratati concomitent toti membrii familiei pentru prevenirea reinfestarii.
Amoebiaza intestinala: se asociaza cu amoebicid luminal (diloxanid furoat sau di-iodohidroxichinolona). Adulti: 2 g (4 comprimate)/zi intr-o singura priza, timp de 2-3 zile consecutiv. Copii: 0,050-0,060 g/kg corp/zi intr-o singura priza de 3 zile consecutiv.
Amebiaza hepatica: adulti: doza totala variaza intre 4-5 g si 10 g. Tratamentul se incepe cu 1,5-2 g/zi intr-o singura priza timp de 3 zile consecutiv. Daca tratamentul de 3 zile a fost ineficace, se continua administrarea produsului in dozele de mai sus pana la o durata totala de 5 zile. Copii: 0,050-0,060 g/kg corp/zi (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza timp de 5 zile consecutiv. Concomitent cu chimioterapia poate fi necesara aspiratia puroiului din abcesul hepatic.
Trichomoniaza: adulti: 2 g (4 comprimate) intr-o singura priza. Partenerii sexuali trebuie tratati concomitent. Copii: 0,050-0,075 g/kg corp/zi (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza. in caz de esec este necesara repetarea tratamentului cu aceeasi doza.
Vaginita nespecifica (Gardnerella vaginalis): 2 g intr-o singura administrare sau cate 2 g in doua zile consecutive. Infectii cu anaerobi (Bacteroides, Fusobacterii, Clostridium spp.) se administreaza timp de 5-6 zile, in prima zi 2 g apoi 1 g/zi in priza unica sau cate 0,500 g de doua ori pe zi. Prevenirea infectiilor postoperatorii cu bacterii anaerobe: se vor administra, cu aproximativ 12 ore inainte de operatie, 2 g de Tinidazol.
Gingivita ulcerativa necrozata (Vincent): doza unica de 2 g (4 comprimate).

Contraindicatii
Discrazii sanguine manifeste sau in antecedente, afectiuni neurologice organice, femei care alapteaza, primul trimestru de sarcina; utilizarea produsului in cursul ultimelor doua trimestre de sarcina impune o justa evaluare a riscului si beneficiului terapeutic.

Reactii adverse
Tulburari digestive (greturi, varsaturi), tulburari neurologice (vertij, lipsa de coordonare a miscarilor), leucopenie tranzitorie, uneori usoara tromboflebita la locul injectarii.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z