Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Propranolol, comprimate

Indicatii:
Aritmii cardiace supraventriculare, mai putin aritmii ventriculare; angina de piept, indeosebi angina cronica stabila; in unele tahiaritmii digitalice; cadiomiopatie obstructiva; hipertensiune arteriala esentiala, profilaxia migrenei; tireotoxicoza, stari anxioase, tremor esential.

Contraindicatii:
Soc cardiogen, insuficienta cardiaca necontrolata, bloc atrio-ventricular, bradicardie marcata (sub 55/minut), astm bronsic, bronsita spastica, hipoglicemie, acidoza metabolica. Prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii. Poate creste efectul deprimant circulator al anestezicelor generale; nu se asociaza cu verapamil si cu orice medicament care deprima miocardul (chinidina, procainamida, lidocaina).

Reactii adverse:
Diaree sau constipatie, greata, voma, insomnie, oboseala, cefalee; rareori bradicardie. Poate agrava insuficienta cardiaca, tulburarile circulatorii periferice; poate provoca bronhospasm. intreruperea brusca a tratamentului prelungit poate provoca, mai ales la bolnavii cu angina pectorala severa care au raspuns bine la -blocante, agravarea anginei, infarct de miocard, aritmii ventriculare.

Compozitie:
Un comprinat contine 10 mg sau 40 mg clorhidrat de propranolol.

Actiune:
Blocant specific al receptorilor -adrenergici. Antianginos si antiaritmic; inlatura influentele cardiostimulatoare simpatice si diminueaza raspunsul inimii la efort; micsoreaza consumul de oxigen al miocardului; protejeaza fata de aritmii; deprima forta de contractie a inimii si scade debitul cardiac, intarzie conducerea atrio-ventriculara. Antihipertensiv prin dimunuarea debitului cardiac, inhibarea secretiei de renina si prin actiune centrala.

Administrare:
Se impune o stricta individualizare a dozelor, administrarea facandu-se inaintea meselor. in angina pectorala si hipertensiunea arteriala se incepe cu 40 mg de 2 ori/zi si se creste progresiv; dupa nevoie - doza obisnuita este de 80 mg (2 comprimate a 40 mg) de 2 ori/zi sau mai mult. Pentru tratamentul de durata al infarctului miocardic (dupa 5-20 de zile de la episodul acut) se administreaza 2-3 zile cate 40 mg de 4 ori/zi, apoi cate 80 mg de 2 ori/zi; pentru controlul dozei se urmareste pulsul, care nu trebuie sa scada sub 60/minut in repaus.
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z