Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Prednison

Compozitie
Comprimate continand prednison 5 mg.

Actiune terapeutica
Derivat cortizonic antiinflamator si antialergic cu actiune intensa; creste catabolismul proteic, creste glicemia, stimuleaza sistemul nervos central, inhiba functia cortico-suprarenalei; actiunea de favorizare a retentiei hidrosaline este slaba. Efectul se dezvolta dupa 2-3 ore si se mentine 12-36 ore dupa administrarea orala.

Indicatii
Boli reumatismale si colagenoze: poliartrita reumatoida, cardita reumatismala, lupus eritematos diseminat, dermatomiozita, sclerodermie, periartrita nodoasa; boli alergice: astm bronsic, alergie alimentara, alergie medicamentoasa, alergie la polen, boala serului, edem angioneurotic, anafilaxie etc.; necroza hepatica subacuta, hepatita cronica activa, hepatita alcoolica acuta, boala Crohn, colita ulceroasa si ulcerohemoragica, glomerulonefrita acuta cu oligurie marcata sau anurie, nefroza, sarcoidoza, fibroza pulmonara, anemie hemolitica dobandita, purpura trombopenica idiopatica, leucemie limfatica, limfosarcom; stari infectioase si toxice grave; boli de piele: dermite alergice si eczeme, eritrodermie exfoliativa, pemfigus, psoriazis etc.; boli de ochi: episclerite, sclerite, keratite, irite, iridociclite si alte afectiuni cu caracter inflamator sau alergic .

Doze si mod de administrare
Adulti: doza de atac - 30-80 mg/zi (sau mai mult), se scade treptat pana la doza de intretinere de 5-15 mg/zi; copii: doza de atac - 1-3 mg/kg corp si zi (sau mai mult), doza de intretinere 0,25-0,50 mg/kg corp si zi. Se recomanda ca doza de intretinere sa se administreze intr-o singura priza, dimineata, eventual in schema alternativa (cantitatea echivalenta o data la 2 zile); ori de cate ori este posibil se incearca oprirea medicatiei prin micsorarea treptata a dozei.

Contraindicatii
Ulcer gastric sau duodenal, psihoze, cetoacidoza diabetica, osteoporoza, sindrom Cushing, infectii fungice sistemice, infectii amebiene, herpes zoster, herpes simplex, varicela si poliomielita. Este interzisa vaccinarea, mai ales cea antivariolica in cursul tratamentului cortizonic.

Masuri precautie
Prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii, in diabet zaharat (se controleaza glicemia, se creste doza de insulina sau antidiabetice orale), in insuficienta renala si la uremici, in bolile convulsive si in miastenia grava, in insuficienta cardiaca, la hipertensivi si cand exista tendinta la tromboza vasculara. Prudenta in bolile infectioase, unde este obligatorie asocierea chimioterapiei sau antibioterapiei specifice.

Reactii adverse
Pirozis, epigastralgii, activarea sau agravarea ulcerului gastroduodenal, hiperglicemie cu agravarea sau activarea diabetului, insomnie, agitatie, chiar tulburari psihotice, cataracta subcapsulara posterioara, glaucom, cresterea catabolismului proteic cu osteoporoza si miopatie, striuri, telangiectazii, petesii, echimoze cutanate, acnee, tulburari sexuale, intarzierea cresterii la copii, deprimarea reactiilor imunologice si inflamatorii cu favorizarea infectiilor, intarzierea vindecarii plagilor, necroza osoasa aseptica, vasculita, pancreatita; retentie de sare si apa, pierderea de potasiu, tendinta de crestere a presiunii arteriale. Dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca fenomene de hipercorticism exogen (fata de tip in luna plina, adipozitate); de asemenea pot aparea fenomene de hipocorticism endogen (datorita inhibarii functiei, chiar atrofiei suprarenale ).

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z