Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Piroxicam, supoz.

Indicatii:
Reumatismul degenerativ si inflamator - artroze, poliartrita reumatoida, spondilartrita ankilozanta; patologie discovertebrala; inflamatii si edeme posttraumatice in ORL si stomatologie, guta.

Contraindicatii:
Ulcer gastric sau duodenal, hipersensibilitate la piroxicam, gravide, copii, femei care alapteaza.

Precautii:
La pacientii cu ulcer gastric si duodenal in antecedente, perturbari hematologice sau tulburari de coagulare, afectiuni renale precum si la cei cu hemoroizi.

Reactii adverse:
Pot aparea tulburari gastrointestinale (pirozis, greata, anorexie, diaree, algii sau rectoragii la cei cu hemoroizi) reactii de hipersensibilizare, cresteri tranzitorii ale valorilor transaminazelor serice. Riscul este crescut in cazul utilizarii dozelor mari (30-40 mg/zi) pe perioade indelungate.

Compozitie:
Supozitoare continand: piroxicam 0,02 g, excipienti pana la 2,2 g; piroxicam 0,04 g, excipienti pana la 2,2 g.

Actiune:
Antiinflamator nesteroidian din clasa derivatilor de oxicam. Antiinflamator, analgezic, antipiretic (in special prin inhibarea sintezei de prostaglandine); inhiba migrarea elementelor celulare catre focarul inflamator, scade agregarea trombocitara. Produsul se absoarbe la nivelul mucoasei rectale, circula legat de proteinele plasmatice, are o buna penetratie in lichidul sinovial (unde se realizeaza o concentratie de aproximativ 40% din cea plasmatica), are un timp de injumatatire de 35-45 ore. Se metabolizeaza prin hidroxilare si conjugare cu acid glucuronic eliminandu-se in special prin urina si mai putin prin materii fecale.

Administrare:
20 mg (1 supozitor) pe zi doza putand fi crescuta la 40 mg/zi in functie de evolutia simptomatologiei. in atacul de guta se administreaza 1 supozitor a 40 mg sau de 2 ori pe zi cate 1 supozitor a 20 mg timp de 4-6 zile, continuindu-se cu cate 20 mg (1 supozitor) pe zi. Se recomanda evitarea asocierii cu aspirina. Atentie! in cazul asocierii cu anticoagulante si substante trombolitice (creste efectul anticoagulant) precum si in cazul asocierii cu carbonat de litiu (scade eliminarea renala a acestuia).
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z