Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Nettacin, solutie oftalmica

Compozitie
100 ml contin: principii active: Netilmicina sulfat 0,455 g echivalent de netilmicina baza 0,300 g. Excipienti: clorura de sodiu: 0,870 g; clorura de benzalkoniu: 0,005 g; apa distilata sterila pana la: 100 ml.

Actiune terapeutica
Netilmicina este un antibiotic aminoglicozidic cu spectru larg de actiune si cu o activitate bactericida rapida impotriva germenilor gram + si gram - responsabili de infectiile oculare acute bacteriene, cum sunt de exemplu Staphilococcus aureus si epidermidis, Haemophilus influenzae, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Aeromonas, Klebsiella si Neisseria. Netilmicina este activ si contra majoritatii speciilor rezistente la alte antibiotice aminoglicozidice, nefiind inactivata de enzimele fosforilante si adenilante. Dimpotriva, netilmicina are o activitate variabila impotriva bacteriilor care produc enzime acetilante. Ototoxicitatea specifica la aminoglicozide este mult diminuata la netilmicina, iar toleranta oculara este foarte buna.

Indicatii
Colirul cu netilmicina, Nettacin, este indicat in tratamentul topic al infectiilor oculare externe si ale anexelor, produse de catre germeni sensibili la netilmicina, inclusiv cei producatori de enzime acetilante si fosforilante.

Doze si mod de administrare
Se instileaza 1-2 picaturi de trei ori pe zi, dupa sfatul medicului.

Contraindicatii
Nettacin este contraindicat la pacientii cu sensibilitate la netilmicina sau la alti aminoglicozizi.

Reactii adverse
Tinand cont de dozele reduse de antibiotic, colirul Nettacin nu determina reactii adverse sistemice (nefro- si ototoxicitate) tipice altor antibiotice aminoglicozidice. Nettacin nu este injectabil si nu se poate injecta subconjunctival sau introduce in camera anterioara a ochiului. Experimental netilmicina nu a produs efecte teratogene sau embriotoxice in timpul sarcinii si lactatiei. Totusi, administrarea in respectivele conditii se va face numai la nevoie si sub stricta supraveghere medicala. Folosirea indelungata a antibioticelor cu administrare topica poate sa induca ocazional dezvoltarea unor microorganisme insensibile si rezistente, cum sunt fungii. In acest caz sau in cazul iritatiei sau hipersensibilitatii la oricare din componentele produsului se va suspenda tratamentul si se va incepe o terapie adecvata. De asemenea se recomanda intreruperea tratamentului daca dupa o perioada relativ scurta nu se obtin rezultate pozitive. Ocazional pot aparea iritatii temporare. Anumiti pacienti pot prezenta reactii de hipersensibilitate ale conjunctivei si pleoapei cu edem, urticarie si usturime.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z