Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Lactulose, sirop

Indicatii:
Hiperamoniemie din bolile hepatice; coma hepatica; constipatie cronica; disbacterii la purtatorii de Salmonella sau dupa tratamentul antibiotic; afectiuni ale parodontiului.

Reactii adverse:
La inceputul tratamentului pot aparea flatulenta si diaree. Acestea pot fi prevenite administrandu-se initial doze mici, care se vor creste treptat pana la obtinerea efectului dorit.

Compozitie:
Lactuloza administrata per os nu este hidrolizata la nivelul stomacului sau intestinului subtire si ca urmare nu se absoarbe. in schimb, in intestinul gros este descompusa de catre microorganisme (in special lactobacili) in acizi organici cu greutate moleculara mica (ex.: acidul acetic). Acumularea acestor acizi determina scaderea pH-ului local cu modificarea raportului intre amoniacul toxic absorbabil si ionul amoniu netoxic neresorbabil in favoarea ultimului, precum si dezvoltarea lactobacteriilor neproducatoare de amoniac in detrimentul celor producatoare de amoniac si fenol (E. coli, Proteus vulgaris). Acest efect, care pe de o parte scade nivelul produsilor toxici de degradare din intestinul gros si pe de alta parte inhiba absorbtia lor, permite profilaxia si tratamentul eficient ale hiperamoniemiei din bolile hepatice. Lactuloza amelioreaza atat simptomatologia neurologica cat si traseele EEG la aproape 3/4 dintre pacientii cu encefalopatie portala asociata bolilor hepatice cronice. Concentratia amoniacului in sange se reduce cu 25 - 50%. Efectele favorabile apar in 1 - 7 zile de la instituirea tratamentului. Administrarea indelungata a Lactulozei scade recurentele si permite normalizarea aportului de proteine pe cale alimentara. Actiunea osmotica a Lactulozei si formarea acidului lactic au efect de stimulare puternica a motilitatii intestinale. Lactuloza este eficienta in eradicarea infectiei la purtatorii de Salmonella. Prin acidifierea mediului intestinal e potentata absorbtia fosfatilor si calciului si se normalizeaza metabolismul gingival.

Administrare:
in bolile hepatice: la adulti: 2 - 3 linguri de 3 ori pe zi; la copii: 2 - 3 lingurite de 3 ori pe zi. in constipatie cronica: la adulti: 2 - 3 linguri/zi; la copii: 2 - 3 lingurite/zi. in disbacterii: la adulti: 2 - 3 linguri/zi; la copii: 2 - 3 lingurite/zi. Afectiuni ale paradontiului: la adulti: 2 - 3 linguri/zi; la copii: 2 - 3 lingurite/zi.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z