Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Isoniazida, comprimate

Compozitie
Un comprimat contine: 300 mg isoniazida, amidon de porumb, lactoza, polivinil pirolidona, carboximetil celuloza sodica, lauril sulfat de sodiu, talc, stearat de magneziu, aerosil.

Actiune terapeutica
Bactericid cu actiune selectiva si intensa fata de Mycobacterium tuberculosis;difuzeaza repede in tesuturi si seroase, patrunde in focarele cazeoase, afecteaza si bacilii intracelulari; rezistenta se instaleaza relativ repede.

Indicatii
Chimioterapic antituberculos major indicat in tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, meningita tuberculoasa, pleurezia si peritonita tuberculoasa, tuberculoza genitourinara, tuberculoza osoasa si articulara (in asociatie cu alte antituberculoase); este de ales in fazele incipiente, in etapele acute si cand exista risc de meningita; se poate folosi si profilactic.

Mod de administrare
In conditiile administrarii zilnice, doza uzuala la adult pentru tratamentul tuberculozei pulmonare este de 5 mg/kg, fara a depasi 300 mg in 1-2 prize. La copil doza recomandata este de 10 mg/kg/zi (fara a depasi 300 mg); in meningita tuberculoasa pot fi necesare pana la 30 mg/kg/zi (in 2 3 prize). In conditiile tratamentului intermitent al tuberculozei pulmonare se administreaza bisaptamanal cate 25 mg/kg la adult si 20 mg/kg la copii. Cura poate fi intensiva, de scurta durata 69 luni sau de lunga durata 12 luni sau mai mult.

Contraindicatii

Alergie la isoniazida, insuficienta hepatica grava, afectiuni hepatice iatrogene; prudenta la epileptici, in insuficienta renala (se reduce doza), la hepatici, in caz de antecedente psihotice, la alcoolici si la alergici, la persoanele in varsta. Se vor evita bauturile alcoolice (reactii de tip disulfiram); prudenta in asocierea cu etionamida (creste frecventa tulburarilor psihice) si cu diferite medicamente potential hepatotoxice; prudenta in asociere cu fenitoina, pirimidona si carbamazepina (mareste riscul reactiilor toxice la acestea, deoarece le inhiba bioinactivarea - la nevoie se recomanda controlul concentratiei plasmatice a antiepilepticului).

Precautii
Se evita administrarea medicamentului in timpul sarcinii deoarece traverseaza placenta, fiind detectata in circulatia fetala la 15 minute dupa administrarea orala. Isoniazida se regaseste in laptele matern, prin urmare mamele carora li sa administrat medicamentul trebuie sa evite sa alapteze. Isoniazida prezinta o influenta minora privind capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Cefalee, ameteli, excitatie, tulburari neurologice: polinevrita (profilaxie si tratament se asociaza piridoxina), rar convulsii, nevrita optica, encefalopatie toxica, tulburari psihotice; ocazional afectarea ficatului cu cresterea transaminazelor, mai rar icter (este necesar controlul functiei hepatice), anemie prin deficit de piridoxina, tulburari alergice diverse, febra, eruptii cutanate, fenomene artritice, vasculita, sindrom lupoid, discrazii sanguine (leucopenie, chiar agranulocitoza, anemie, trombocitopenie); uneori uscaciunea gurii, anorexie, greturi si epigastralgii, constipatie, dificultate in mictiune.
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z