Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Ipradol, sol.inj.

Indicatii:
Atac iminent sau acut de astm bronsic, bronsita (in special cu componenta spastica), bronsita cronica datorata emfizemului pulmonar, spasme bronsice de diferite etiologii.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la unul dintre componentii Ipradol. Datorita continutului in sulfit, fiolele de Ipradol nu trebuie administrate pacientilor astmatici care sufera de hipersensibilitate la sulfit. Hipertiroidism, boli cardiace, in special tahicardie, miocardite, afectiuni ale valvei mitrale si stenoza aortica subvalvulara hipertrofica idiopatica, afectiuni severe hepatice sau renale, glaucom cu unghi ingust. in cazul unei hipertensiuni permanente si infarct miocardic recent, se vor lua precautii speciale la administrarea de Ipradol.

Precautii:
Sarcina si alaptare: in timpul sarcinii, Ipradol se va administra numai dupa o evaluare detaliata a raportului risc/beneficiu, in special in timpul primului trimestru si imediat inainte sau dupa nastere datorita efectului sau tocolitic. Nu se cunosc efectele Ipradol in timpul alaptarii. Cand se administreaza Ipradol la diabetici se verifica frecvent nivelul glicemiei.

Reactii adverse:
Ipradol este in general bine tolerat. in timpul tratamentului pot aparea anxietate, ameteli, tremor, transpiratie, palpitatii si cresterea frecventei pulsului. Medicamentul contine sulfit. Anumite persoane, in special pacientii astmatici, pot prezenta reactii de hipersensibilitate fata de acest component, manifestand: greata, diaree, dispnee, criza acuta de astm, tulburari de constienta sau soc. Aceste reactii evolueaza diferit la fiecare individ si pot duce la situatii care pun viata pacientului in pericol.

Compozitie:
Fiecare fiola de 2 ml contine 5 g de hexoprenalina sulfat, 0,0400 mg pirosulfit de sodiu (echivalent cu 0,027 mg SO2) in solutie izotona de clorura de sodiu.

Actiune:
Ipradol este un simpaticomimetic cu actiune selectiva pe receptorii 2-adrenergici si prezinta un efect bronhodilatator puternic si de lunga durata, avand un efect slab de stimulare asupra receptorilor 1 (crestere a frecventei cardiace).

Administrare:
Injectare i.v. sau perfuzie i.v. Fiole OPC - autocasabile. Nu necesita pilire in vederea taierii gatului fiolei. Instructiuni pentru folosirea fiolelor OPC (taiate intr-un punct): Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Coborati solutia din varful fiolei prin lovituri usoare si prin scuturarea acesteia. Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Rupeti gatul fiolei. Pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim se va determina doza individuala cea mai eficienta. Adulti: Pentru crize acute de astm se va injecta 1 fiola. in caz de dispnee severa se va injecta 1 1/2 pana la maxim 2 fiole. in caz de stare de "rau astmatic" se va administra 1 fiola de 3 sau 4 ori pe o perioada de 24 de ore. Copii: 1-3 ori pe zi: 3-6 luni 1 g; 6-12 luni 2 g; 1-3 ani 2 - 3 g; 3-10 ani 3-4 g. Fiola trebuie injectata i.v. lent (2 minute per fiola). Se poate dilua fiola cu solutie izotonica de clorura de sodiu.
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z