Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Intopozid, concentrat pentru perfuzie

Compozitie
Un flacon contine 100 mg etoposid.

Actiune terapeutica
Antineoplazic-citostatic prin inhibarea sintezei de ADN. Sintopozid este un derivat semisintetic de podofilotoxina. El inhiba intrarea in mitoza (profaza) a celulelor tumorale, probabil prin actiunea de complexare a topoizomerazei II. La concentratii mari, produce liza celulelor in mitoza. Dupa administrarea i.v., biodisponibilitatea produsului urmeaza un proces bifazic, cu un T de distributie de circa 1,5 ore si un T terminal, de eliminare, de 3-12 ore. Timpul de injumatatire plasmatic mediu este de 6,8 ore. Dupa administrare i.v. prin perfuzie, eliminarea substantei se face pe cale renala in proportie de 30-60% din care 25-50% sub forma nemodificata, iar prin fecale in proportie de 0-16% din doza. In caz de insuficienta renala, clearance-ul plasmatic se coreleaza cu clearance-ul creatininei, cand acesta este inferior valorii de 60 ml/min/1,73 m, necesitand o ajustare a dozelor.

Indicatii
Sintopozid este utilizat, in general in chimioterapie, dar poate fi folosit si in monoterapie: tumori testiculare retractare la tratament (interventia chirurgicala, radioterapie si chimioterapie); neoplasm pulmonar cu celule mici; limfoame maligne hodgkiniene si nonhodgkiniene; leucemii acute; coriocarcinoame placentare; sarcon Kaposi asociat cu SIDA; neoplasm de san tratat anterior.

Mod de administrare

Administrarea se face numai intravenos sub forma de perfuzie cu solutie de clorura de sodiu 9 sau glucoza 5%, timp de 30-60 de minute.Dozele uzuale sunt cuprinse intre 50-120 mg/m/zi, pentru o perioada de 3-5 zile, consecutiv, functie de protocolul utilizat. Curele se repeta dupa un interval de 14 zile. Doza totala uzuala pentru o cura i.v. este de 400 mg/m. Solutia concentrata pentru administrare parenterala se dilueaza cu 250 ml sau 500 ml solutie de clorura de sodiu 9 sau solutie de glucoza 5%. Concentratia maxima admisa este de 0,4 mg/ml, la concentratii mai mari se produce precipitarea etoposidului. Solutia de etoposid diluata cu solutie de clorura de sodiu 90/00 sau solutie de glucoza 5% este stabila 24 de ore, la temperatura camerei. Nu se administreaza produsul fara a fi diluat in prealabil. Nu se vor folosi solutiile in care apare un precipitat.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la produs, sarcina si in perioada de alaptare.

Reactii adverse

Leucopenie, trombocitopenie reversibile si necumulative; hipotensiune arteriala care apare in cazul unei administrari i.v. prea rapide; alopecie reversibila (20-80% din cazuri); greata, varsaturi (30% din cazuri), tratabile cu antiemetice; rareori, perestezii periferice; rareori (2% din cazuri) reactii anafilactice, in special cu manifestari cardiopulmonare, care cedeaza la tratament antihistaminic.

Precautii
Datorita riscului de mielosupresie, utilizarea de Sintopozid trebuie facuta cu multa atentie in cazurile de leucopenie cu valori inferioare celei de 3 000 leucocite/mm si/sau trombopeniei cu valori mai mici de 100 000 trombocite/mm. In cursul tratamentului cu Sintopozid se va face periodic controlul elementelor figurate ale sangelui. In caz de insuficienta renala, este recomandabila micsorarea dozelor. Se recomanda ca inceperea unui tratament cu Sintopozid, dupa un tratament anterior radioterapeutic sau chemoterapeutic cu alte citostatice, sa se faca dupa un interval necesar refacerii tesutului medular.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z