Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Ikobel, sol.oft.

Indicatii:
Infectii externe ale ochilor si anexelor lor, produse de microorganisme grampozitive si gramnegative sensibile la tobramicina, cum ar fi: conjunctivita, keratita, keratoconjunctivita, ulcere ale corneei, blefarite, blefaroconjunctivite si dacriocistite. Se poate, de asemenea, folosi pentru prevenirea infectiilor oftalmice dupa indepartarea unei particule straine din cornee sau conjunctiva, dupa leziuni provocate de factori chimici sau fizici si profilactic, inainte si dupa operatiile chirurgicale efectuate pe ochi. Se poate utiliza, de asemenea, pentru tratamentul otitei externe provocate de microbi sensibili. Supravegherea bolnavului este necesara pentru determinarea raspunsului microbian la terapie.

Contraindicatii:
Este contraindicat bolnavilor care sunt sensibili la una din componentele produsului si nu este recomandata utilizarea auriculara la bolnavii cu timpanul perforat.

Precautii:
Prelungirea tratamentului cu antibiotice topice poate provoca dezvoltarea exagerata a microorganismelor rezistente la produs si a ciupercilor.

Reactii adverse:
Posibila ototoxicitate, nefrotoxicitate. Prurit, edem palpebral si hiperemie conjunctivala, in unele cazuri. La unii bolnavi simptomele unui dozaj excesiv se pot manifesta asemanator cu reactiile adverse clinice. Cand aplicarea locala a tobramicinei la ochi este combinata cu administrarea sistemica concomitenta a aminoglicozidelor, trebuie luata in considerare si concentratia totala a antibioticului in sange. Reactii alergice, in special la nivelul conjunctivei.

Compozitie:
Fiecare ml de solutie oftalmica Ikobel contine tobramicina 0,3% (3 mg/ml).

Actiune:
Spectrul larg antimicrobian al tobramicinei este utilizat impotriva urmatoarelor microorganisme: Grampozitivi: stafilococi coagulozo-pozitivi si coagulozo-negativi, incluzand tulpini rezistente la penicilina, Streptococcus pneumoniae si Streptococcus haemoliticus, streptococi b-hemolitici si non-hemolitici grup A. Gramnegativi: majoritatea formelor de Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebisiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis indol-negativ si specii de Proteus indol-pozitive. De asemenea: Haemophilus influenzae, Haemophilus aegyptius, Moraxella lacunata, Acinetobacter calcoaceticus, la fel ca si speciile de Neisseria, incluzand si Neisseria gonorrhoae. Studiindu-se sensibilitatea microbiana, se constata ca multe micro-organisme rezistente la gentamicina sunt sensibile la tobramicina.

Administrare:
O picatura de 2 sau 3 ori pe zi, in sacul blefaro-conjunctival. Solutia poate fi folosita in curs de 4 saptamani de la deschiderea flaconului.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z