Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Hycamtin, pulbere

Compozitie
Fiecare flacon contine clorhidrat de topotecan echivalent a 4 mg topotecan.

Indicatii
Topotecanul este indicat pentru tratamentul pacientilor cu: carcinom pulmonar cu celule mici; carcinom ovarian metastatic dupa esecul terapiei de debut sau al celei ulterioare.

Mod de administrare
Topotecanul trebuie administrat incadrul unitatilor medicale specializate in administrarea chemoterapiei citotoxice si doar sub supravegherea unui medic cu experienta in folosirea chimioterapicelor. Administrarea intravenoasa peste 30 de minute pe zi timp de 5 zile consecutiv, cu 3 saptamani interval intre debutul fiecarui ciclu. Se recomanda minimum 4 cicluri numai daca pacientul raspunde, deoarece durata medie pentru raspuns in studiile clinice a fost de 8-11,7 saptamani in cancerul ovarian si 6,1 saptamani in cancerul pulmonar cu celule mici. Doza initiala. Doza de topotecan recomandata este de 1,5 mg/m2/zi, timp de 5 zile consecutiv. Inaintea primului ciclu, pacientii trebuie sa aiba o valoare bazala a numarului de neutrofile de 1,5 X 109/l si a numarului de trombocite de 100 X109/l. In cazul topotecanului, nu este necesara premedicatia de rutina pentru efecte adverse nehematologice. Topotecanul trebuie reconstituit si apoi diluat inainte de folosire.
Doza de intretinere: Topotecanul nu se readministreaza decat daca numarul de neutrofile este 1 X 109/l, al celui de trombocite 100 X 109/l, iar valoarea hemoglobinei 9 g/dl (daca este necesar, dupa transfuzie). Pacientii care au suferit de neutropenie severa (numar de neutrofile < 0,5 X 109/l) timp de 7 zile sau mai mult, sau de neutropenie asociata cu febra sau infectie, sau la care tratamentul a fost amanat datorita neutropeniei, trebuie tratati dupa cum urmeaza: fie sa se administreze o doza redusa, si anume 1,25 mg/m2/zi (sau ulterior coborata la 1 mg/m2/zi daca este necesar), fie sa se administreze G-CSF profilactic cu ocazia ciclurilor ulterioare pentru a mentine intensitatea dozelor, incepand cu ziua a 6-a a ciclului (ziua ulterioara finalizarii administrarii topotecanului). Daca neutropenia nu este rezolvata corespunzator cu ajutorul G-CSF, doza trebuie redusa. Dozele trebuie de asemenea reduse daca numarul de trombocite scade sub 25 X 109/l. In studiile clinice,topotecanul a fost intrerupt daca doza a fost redusa la 1 mg/m2 si a mai fost necesara reducerea dozei pentru a rezolva reactiile adverse.
Administrarea la pacientii cu afectiuni renale: Nu exista date suficiente pentru a face recomandari pacientilor cu clearance la creatinina < 20 ml/min. exista putine date care sa arate ca doza trebuie redusa la pacientii cu afectiuni renale moderate. Doza recomandata pacientilor cu clearance la creatinina intre 20-39 ml/min este de 0,75 mg/m2/zi.
Administrarea in combinatie: Nu exista date suficiente pentru a face recomandari de utilizare a topotecanului in combinatie cu alte citotoxice ca tratament de prima linie.

Contraindicatii
Topotecanul este contraindicat pacientilor care: prezinta antecedente de reactii de hipersensibilitate severa la topotecan si/sau excipientii preparatului; prezinta sarcina sau alapteaza; prezinta deja depresie medulara severa inaintea inceperii primei cure, demonstrata prin numar bazal de neutrofile < 11,5 x 109/l si/sau numar de trombocite de < 100 x 109/l.

Precautii
Toxicitatea hematologica este dependenta de doza, numaratoarea elementelor sangvine trebuind monitorizata regulat. Dupa cum este de asteptat, pacientii cu o stare generala alterata au un raspuns slab si o incidenta crescuta a complicatiilor, cum sunt febra si infectiile. Se recomanda ca topotecanul sa nu fie folosit ca unic agent in tratamentul de prima linie. Nu exista experienta in ceea ce priveste folosirea topotecanului la pacientii cu functie renala afectata sever (clearance creatinina < 20 ml/min) sau functie hepatica sever afectata (bilirubina serica > 10 mg/dl) datorita cirozei. Topotecanul nu este recomandat la acesti pacienti. Un numar mic de pacienti cu afectiuni hepatice (bilirubina serica > 1,5-10 mg/dl) a tolerat doza de 1,5 mg/m2 timp de 5 zile la fiecare 3 saptamani, desi s-a observat reducerea clearance-ului la topotecan. Nu exista suficiente date disponibile pentru a face recomandari acestui grup de pacienti.

Sarcina si alaptare
Topotecanul este contraindicat in cursul sarcinii. in studiile preclinice, s-a demonstrat ca topotecanul produce letalitate embriofetala si malformatii. Topotecanul este contra-indicat in cursul alaptarii. Desi nu se stie daca topotecanul este excretat in laptele uman, alaptarea trebuie intrerupta odata cu inceperea terapiei.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a manipula utilaje
Trebuie manifestata prudenta la conducerea de vehicule sau manipularea de utilaje daca oboseala si astenia persista.

Reactii adverse
Hematologice: in studiile de tatonare a dozei, s-a demonstrat ca toxicitatea care limiteaza doza este de natura hematologica. Toxicitatea a fost previzibila si reversibila. Nu a fost observat fenomenul de toxicitate cumulata. La pacientii cu carcinom pulmonar cu celule mici sau ovarian, debutul neutropeniei si trombocitopeniei a avut loc in general in decurs de 2 saptamani de tratament si in majoritatea cazurilor a persistat peste 7 zile. Cele mai frecvente fenomene de toxicitate hematologica in cadrul studiilor clinice ce au implicat carcinomul combinat ovarian si pulmonar cu celule mici sunt prezentate in Tabelul 1.
Tabelul 1
Incidenta efectelor adverse hematologice la pacientii cu carcinom pulmonar cu celule mici si ovarian (N=879), tratati cu topotecan.

Reactii adverse hematologice  

Incidenta (% pacienti) 

Incidenta (% cure)

Neutropenie :
-Severa (nr. <0,5x109/l) 
-Moderata (nr. 0,5-0,9x109/l) 


78 


39

16 

30

Toate cazurile per pacient  


11

27


4

10

1

febra1  

infectie1  

septicemie 

Neutropenie severa si febra1  

5

2

Neutropenie severa  si febra1 sau infectie1 

19 

6

Neutropenie severa  si  febra1 sau infectie1 si febra2

23 

7

Leucopenie 


32 

53 


11

43

Severa (elemente albe< 1´109/l) 
Moderata (elemente albe 1-1,9x109/l) 

Trombocitopenie3 


27 

25 


9

16

Severa (trombocite <25x109/l)  Moderata (trombocite 25-49,9x109/l) 

Anemie4
 Moderata-severa (Hb <7,9 g/dl) 
Usoara (Hb 8-10 g/dl) 


37 

52 


15

56


1 Febra (grad 2 CTC) sau neutropenie febrila (grad 2 CTC)

2 Toate cazurile de septicemie indiferent de asocierea cu neutropenie

3 Sechelele asociate semnificativ cu trombocitopenia au fost rare.Transfuzii plachetare au fost administrate la 15% din pacienti (4% din cure)

4 Transfuzii cu hematii au fost administrate la 52%dinpacienti (22% din cure)

Reactii adverse nehematologice (corelate/posibil corelate) 

 Incidenta(% din pacienti)
Toate cazurile

Incidenta(% din pacienti)
Gradul 3/4

Gastro-intestinale  
 Greturi 
 Varsaturi   
Diaree 
 Stomatita  
 Constipatie  
 Dureri abdominale  
Oboseala
  Astenie 
Alopecie:
- totala 
- partiala 


56 
36
21
17  
10
6
24
18 

31 
16 


5
3
2
1,5
0,2
0,9
3,5
3,4

Alte reactii  
 Anorexie  
 Rash  
 Indispozitie   
Hiperbilirubinemie 


13
8
5


1
0,2
1,1
0,8


Extravazarea sangvina a fost rar raportata. Reactiile au fost usoare si, in general, nu au necesitat terapie specifica. Reactiile de hipersensibilitate au fost rar raportate.Nu au fost observate fenomene semnificative de cardiotoxicitate, neurotoxicitate sau toxicitate majora de organ la topotecan.
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z