Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Frangula cortex scoarta de crusin, fragmente

Indicatii:
Uz intern: evacuarea continutului intestinal inainte de unele examene radiologice sau endoscopice; tratamentul constipatiei ocazionale produsa de modificari in modul de viata, lipsa de miscare, dieta nepotrivita; adjuvant in tratamentul unor parazitoze.

Contraindicatii:
Apendicita, boli inflamatorii intestinale, obstructie intestinala, cancer colo-rectal, sangerari rectale nediagnosticate, deshidratare.

Precautii:
Se impune prudenta la persoanele cu insuficienta cardiaca sau tulburari ale circulatiei cerebrale. Copii: nu se administreaza copiilor sub 7 ani. Varstnici: se impun precautii de administrare. Sarcina si alaptare: Nu se administreaza femeilor gravide (risc de avort sau nastere prematura) sau care alapteaza (colici si diaree la sugari).

Reactii adverse:
Pot sa apara crampe abdominale si iritatie rectala. in cazul folosirii pe perioade lungi se pot produce pierderi de lichide si electroliti (substante minerale), care se manifesta cu senzatie de oboseala, slabiciune, crampe musculare, iar la varstnici cu ameteli si tulburari de coordonare. Administrarea repetata timp indelungat poate produce fenomene de colita; de asemenea, predispune la obisnuinta si dependenta.

Compozitie:
Scoarta maruntita (concissum) de pe tulpina si ramurile arbustului crusin - Rhamnus frangula L., familia Rhamnaceae, continand glicozide antrachinonice.

Actiune:
Este folosit sub forma de decoct ca: laxativ sau purgativ, in functie de doza. El actioneaza prin iritarea mucoasei intestinului gros, provocand contractii si evacuarea continutului.

Administrare:
Ceaiul se bea caldut (200 ml), seara inainte de culcare pentru a obtine efectul, a doua zi dimineata sau in cursul a 24 ore. La nevoie doza poate fi repetata dimineata. in cazul constipatiei tratamentul trebuie sa fie de scurta durata (aproximativ 7 zile). Daca simptomele nu se amelioreaza trebuie solicitat consult medical si eventual folosit alternativ alt laxativ care nu irita intestinul (ex. Seminte de in).
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z