Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Fentanyl, flac.inj.

Indicatii:
Fentanylul este utilizat in tratamentul durerilor de diverse etiologii, in primul rand dupa infarct miocardic si dupa interventii chirurgicale. Este cel mai frecvent agent analgezic utilizat in neuroleptanalgezie, datorita actiunii foarte puternice si relativ scurte, facand posibila conducerea anesteziei. Frecvent este asociat cu droperidolul, care adauga efectul sau sedativ si antiemetic. in ultimii ani, Fentanylul este utilizat frecvent cu diazepamul.

Contraindicatii:
Stari de deprimare respiratorie, prudenta in pre-zenta traumatismelor craniene, miastenia grava, insuficienta hepa-tica. Medicamentul poate fi administrat numai doua saptamani dupa terminarea administrarii tratamentului cu inhibitorii MAO.

Precautii:
Se va tine seama de posibilitatea unui efect deprimant al centrului respirator care necesita aplicarea imediata a respiratiei artificiale. Antidoti: Deprimarea respiratorie poate fi combatuta prin naloxona sau nalorfina. Hipertonia musculara este combatuta cu medicamente de tip curara. in cazurile aparitiei bradicardiei, hipotensiunii si bronhospasmului se administreaza atropina. Efectele emetice sunt combatute cu atropina si droperidol.

Reactii adverse:
Deprimare respiratorie, mai putin frecvente: greata, varsaturi, bradicardie, hypotonie, bronhospasm.

Compozitie:
Fentanyl citrate 0,07855 mg, apa pentru injectii si stab. la 1 mg.

Actiune:
Medicamentul este un narcotic un efect hip-notic slab si cu actiune analgezica care este cea mai intensa dintre analgezicele folosite in general. Actiunea anagezica este de 100 de ori mai intensa ca a morfinei. Actiunea locala este foarte rapida (dupa administrarea intravenoasa este imediata), insa efectul este de scurta durata (20-45 minute). Dependenta medicamentului se instaleaza rapid. Medicamentul produce o deprimare respiratorie importanta asupra centrului respirator, iar dupa administrarea de doze mari se observa o rigiditate a musculaturii toracice, care contribuie de asemenea la starea de deprimare respiratorie. Medicamentul are o actiune cholinomimetica, dar nu inhiba peristaltismul intestinal. Reduce rezistenta vasculara periferica.

Administrare:
Ca pregatire pentru interventii chirurgicale se administreaza postoperator, inainte cu 30 de minute intramuscular 0,05-0,1 mg asociat cu droperidol. Pentru inducerea anesteziei gene-rale, Fentanylul se administreaza injectabil intravenos sau perfuzabil in doza de 0,1-0,25 mg asociat cu 5-12,5 mg droperidol. Ca anal-gezic, in infarctul miocardic acut se administreaza intravenos doze de 0,1 mg asociat cu 5 mg droperidol timp de 3 minute, avandu-se sub observatie controlul asupra numarului de batai de inima pe minut, presiunea sanguina arteriala si starea respiratiei.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z