Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Fentanyl, fiole

Compozitie
Fiecare mililitru contine 50 g fentanyl.

Indicatii
Fentanyl este indicat ca analgezic narcotic adjuvant in anestezia generala sau locala; ca premedicatie anestezica pentru inducerea anesteziei, in administrare cu un neuroleptic precum droperidol, si ca adjuvant in mentinerea anesteziei locale si generale; ca agent anestezic asociat cu oxigen, la pacienti cu risc sporit, in interventii chirurgicale majore.

Mod de administrare

Doza de Fentanyl trebuie individualizata in functie de varsta, greutate corporala, stare fizica, conditia patologica existenta, administrarea altor medicamente, tipul anesteziei si al interventiei chirurgicale. Doza initiala trebuie redusa la varstnici si la pacientii debilitati. La determinarea dozelor suplimentare trebuie luat in calcul efectul dozei initiale. Pentru a evita bradicardia, se recomanda administrarea unei mici doze intravenoase de anticolinergic, chiar inainte de inductia anestezica. Pentru a preveni greata si varsaturile poate fi administrat droperidol.
Folosirea ca analgezic adjuvant in anestezia generala
- Doza scazuta: 2 g/kg. In doze mici, Fentanyl este util in interventiile chirurgicale minore, dar dureroase.
- Doza moderata: 2-20 g/kg. Atunci cand interventia chirurgicala estemai complicata, este necesara o doza mai mare. Durata activitatii este dependenta de doza.
- Doza mare: 20-50 g/kg. In timpul interventiilor chirurgicale majore, de lunga durata, si in care raspunsul la stres ar fi in detrimentul starii pacientului, doze de 20-50 g/kg de Fentanyl cu acid nitric/oxigen au demonstrat a avea un efect atenuant. Cand astfel de doze au fost folosite in timpul interventiilor chirurgicale, ventilatia postoperatorie si supravegherea pacientului sunt esentiale, avand in vedere posibilitatea aparitiei depresiei respiratorii postoperatorii extinse. Dozele suplimentare de 25-250 g (0,5-5 ml) trebuie adaptate la necesitatile pacientului si la durata anticipata a interventiei.
Folosirea ca agent anestezic - Cand atenuarea raspunsului la stresul chirurgical este foarte importanta, dozele de 50-100 g/kg pot fi administrate cu oxigen si cu un relaxant muscular. Aceasta tehnica asigura anestezia fara necesitatea folosirii unui agent anestezic aditional. In anumite cazuri, pot fi necesare doze de pana la 150 g/kg pentru a produce acestefect anestezic. Fentanyl a fost folosit in acest fel in operatii pe cord deschis si alte proceduri chirurgicale majore la pacienti pentru care protectia miocardului fata de nevoia excesiva de oxigen era indicata in mod special.
Folosirea la varstnici - Ca si alteopioide, doza trebuie redusa la pacientii varstnici sau debilitati.
Folosirea la copii - Pentru inductie si mentinere la copii intre 2-12 ani, se recomanda reducerea dozei la 2-3 g/kg.

Contraindicatii

Intoleranta cunoscuta la oricare dintre componente sau la alte morfinomimetice.

Precautii
Ca si in cazul tuturor opioidelor potente, depresia respiratorie este legata de doza si poate fi contracarata de un antagonist narcotic specific precum naloxone, insa datorita posibilitatii prelungirii duratei depresiei respiratorii peste durata de actiune a antagonistului opioid, poate fi necesara suplimentarea dozelor de naloxone. Analgezia profunda este insotita de depresie respiratorie marcata, care poate persista sau reapare in perioada postoperatorie. De aceea, pacientii trebuie sa ramana sub supraveghere adecvata. Echipamentul de resuscitare si antagonistii narcotici trebuie sa fie usor disponibili. Hiperventilatia in timpul anesteziei poate altera raspunsul pacientului la CO2, ceea ce afecteaza respiratia post-operator. Inducerea rigiditatii musculare, care poate implica si musculatura toracica, poate fi evitata prin urmatoarele masuri: administrare intravenoasa lenta (de obicei suficienta pentru doze scazute), premedicatie cu benzodiazepine si folosirea de miorelaxanti. Pot sa apara miscari non-epileptice (mio)clonice. In cazul in care pacientul a primit o cantitate insuficienta de anticolinergice, sau daca Fentanyl este combinat cu un miorelaxant non-vagolitic, poate aparea bradicardie si posibil asistolie. Bradicardia poate fi tratata cu atropina.Opioidele pot induce hipotensiune, in special la pacientii hipovolemici. Se indica aplicarea unor masuri adecvate pentru stabilizarea tensiunii arteriale. La pacientii cu complianta intracerebrala compromisa, administrarea injectabila rapida trebuie evitata; la acesti pacienti scaderea tranzitorie a tensiunii arteriale medii a fost acompaniata ocazional de o reducere de scurta durata a presiunii perfuziei cerebrale. Pacientii aflati in tratament cronic cu opioide sau avand in antecedente folosirea excesiva a acestora, pot necesita doze mai mari. La pacientii varstnici si la cei debilitati se recomanda reducerea dozei.
Opioidele trebuie titrate cu precautie la pacienti aflati in oricare din urmatoarele conditii: hipotiroidism necontrolat, afectiuni pulmonare, rezerva respiratorie scazuta; alcoolism; functia hepatica si renala alterata. La acesti pacienti se recomanda prelungirea postoperatorie a monitorizarii. Daca Fentanyl este administrat cu droperidol, este necesara cunoasterea proprietatilor speciale ale fiecarui medicament, si in special diferenta ca durata de actiune. Cand se foloseste o asemenea combinatie, exista o incidenta marita a hipotensiunii arteriale.
Droperidol poate induce simptome extrapiramidale care pot fi controlate cu agenti antiparkinsonieni.

Sarcina si alaptare
Cu toate ca in experimentele pe animale nu au fost observate efecte teratogenice sau embriotoxice acute, nu exista suficiente date pentru a evalua efectele daunatoare la om. Prin urmare, trebuie luate in considerare riscurile si potentialele beneficii inaintea administrarii la femeile insarcinate.
Administrarea (i.m. sau i.v.) in timpul nasterii (incluzand sectiunea cezariana) nu este recomandata, pentru ca Fentanyl traverseaza placenta, iar centrul respirator fetal este, in mod particular, sensibil la opiacee. Daca Fentanyl este totusi administrat, trebuie sa existe la indemana un antidot pentru copil. Fentanyl poate fi excretat in laptele matern. De aceea, alaptarea nu este recomandata timp de 24 de ore dupa administrarea sa.

Efecte asupra abilitatii de a conduce sau de a manevra masini

Pacientii ar trebui sa conduca sau sa opereze masini doar daca a trecut suficient timp de la administrarea de Fentanyl.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt cele asociate opioidelor intravenoase, ex. depresie respiratorie, apnee, rigiditate musculara (care poate implica de asemenea si musculatura toracica), miscari mioclonice, bradicardie, hipotensiune (tranzitorie), greata, varsaturi si ameteala.
Alte reactii adverse mai putin frecvente sunt: laringo-spasm; reactii alergice (cum ar fi anafilaxia, bronhospasmul, pruritul, urticaria) si asistolie; de vreme ce in timpul anesteziei au fost coadministrate si alte medicamente, nu este clara o relatie de cauzalitate cu Fentanyl. In cazuri rare, a fost observata depresie respiratorie secundara, de rebound, dupa interventia chirurgicala. Vezi de asemenea Precautii. Daca la administrarea de Fentanyl se asociaza un neuroleptic precum droperidol, pot fi observate urmatoarele reactii adverse frisoane, neliniste, episoade de halucinatie postoperatorie si simptome extrapiramidale.

Interactiuni medicamentoase
Depresia respiratorie poate fi potentata de urmatoarele medicamente: barbiturice, benzodiazepine, neuroleptice, gaze halogenate si alte depresante neselective ale SNC (de ex. alcool). Administrarea de IMAO va fi intrerupta cu 2 saptamani inainte deanestezie.

Supradozare
Simptomele de supradozare reprezinta extensia actiunilor farmacologice. Cel mai grav efect care depinde de sensibilitatea individuala, este depresia respiratorire de diferite grade (de labradispneee, la apnee).
Tratament: in caz de hipoventilatie si apnee, este necesara respiratie artificiala si administrarea unui antagonist specific (nalorfina, levallorfan, naloxona). Aceasta nu exclude, insa, masuri de urgenta sporita. Depresia respiratorie poate persista mai mult decat efectul antagonistului si, de aceea, poate fi necesara repetarea administrarii acestuia. Daca depresia respiratorie este insotita de rigiditate musculara, poate fi necesara administrarea de blocanti neuromusculari. Pacientii necesita supraveghere atenta. Daca apare hipotensiune severa sau persistenta, se va trata hipovolemia prin administrare de fluid parenteral adecvat.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z