Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Bambec, sol. int.

Indicatii
Astmul bronsic. Bronsita cronica, emfizemul si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente sau la terbutalina.

Precautii

Cum terbutalina este excretata in principal pe cale renala, la pacientii cu functie renala sever perturbata (RFG < 50 ml/min) se va reduce doza initiala de Bambec. La pacientii cu ciroza hepatica s-a observat o variatie interindividuala neprevizibila a metabolizarii bambuterol-ului in terbutalina. Astfel, la acesti pacienti, comparativ cu subiectii sanatosi, aceeasi doza de Bambec poate genera o cantitate mai mare de terbutalina; in unele cazuri a fost generata fie o cantitate foarte mica de terbutalina sau nu a fost generata deloc. La pacientii cu ciroza hepatica, si probabil si la cei cu functie hepatica sever afectata, doza zilnica trebuie stabilita individual luand in considerare faptul ca acestia nu sunt capabili sa metabolizeze bambuterolul in terbutalina. De aceea, la acesti pacienti este mai practic de a se folosi direct metabolitul activ, terbutalina (Bricanyl).

Ca si in cazul tuturor 2-agonistilor, se va acorda atentie pacientilor cu tireotoxicoza si celor cu boli cardiovasculare severe, cum ar fi boala ischemica, tahiaritmiile sau insuficienta cardiaca severa. Deoarece 2-agonistii pot determina cresteri ale glicemiei, la inceputul tratamentului cu Bambec se recomanda efectuarea de teste suplimentare ale glicemiei la pacientii astmatici cu diabet concomitent. Este posibil ca in urma tratamentului cu 2-agonisti sa rezulte hipokaliemie severa. O atentie deosebita se va acorda cazurilor de astm acut sever in care hipoxia poate accentua acest risc asociat. Efectul hipokaliemiant poate fi potentat si de tratamentele asociate (a se vedea Interactiuni medicamentoase). in aceste situatii se recomanda monitorizarea nivelurilor serice de potasiu.

Sarcina si alaptare: Desi la animale nu s-au observat efecte teratogene dupa administrarea de bambuterol, se recomanda atentie in primul trimestru de sarcina. Nu este cunoscut faptul daca bambuterolul sau metabolitii sai intermediari trec in laptele matern. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice. La copiii nascuti inainte de termen s-a observat hipoglicemie tranzitorie dupa tratamentul mamelor cu 2-agonisti.

Reactii adverse

Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza administrata. Majoritatea acestor efecte au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. Au fost observate tulburari de somn si comportamentale, cum ar fi agitatie, hiperactivitate si stare de agitatie.

Compozitie

1 ml de solutie contine 1 mg bambuterol hidrocloric. Excipienti: 1 ml de solutie contine sorbitol, glicerol, benzoat sodic, acid citric, hidroxid de sodiu, esenta de coacaze, apa purificata.

Administrare

Va fi utilizat in tratamentul de intretinere al astmului si al altor afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Se administreaza o data pe zi cu putin inainte de a merge la culcare. Dozele vor fi individualizate. Adulti: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). in functie de efectul clinic, doza poate fi crescuta la 20 mg (20 ml) dupa 1 - 2 saptamani. La pacientii care anterior au tolerat bine agonistii beta2 administrati oral, doza initiala recomandata va fi de 20 mg (20 ml). La pacientii cu functie renala afectata (RFG < 50 ml/min) doza initiala recomandata este de 5 mg (5 ml). Varstnici: Doze ca si la adulti. Copii 2-5 ani: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). Copii 6- 12 ani: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, doza poate fi crescuta la 20 mg (20 ml) dupa 1 - 2 saptamani. Datorita diferentelor de cinetica, la copiii orientali nu se vor recomanda doze peste 10 mg (10 ml).

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z