Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Abilify

Compozitie
Abilify este un medicament care contine substanta activa aripiprazol. Este disponibil sub forma de comprimate (dreptunghiulare si albastre: 5 mg; dreptunghiulare si roz: 10 mg; rotunde si galbene: 15 mg; rotunde si roz: 30 mg), rotunde, comprimate orodispersabile (comprimate care se dizolva in gura); roz: 10 si 30 mg; galbene: 15 mg), solutie orala (1 mg/ml) si solutie injectabila (7,5 mg/ml).



Actiune terapeutica
Abilify se foloseste pentru tratarea adultilor care sufera de urmatoarele boli psihice:
- schizofrenie, boala psihica care cuprinde mai multe simptome, printre care tulburari de gandire si vorbire, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite);
- afectiune bipolara tip I, o boala psihica in care pacientii au episoade maniacale (perioade de dispozitie anormal de buna) care alterneaza cu perioade de dispozitie normala. Pacientii pot avea si episoade de depresie. Abilify se utilizeaza pentru tratarea episoadelor maniacale moderate pana la severe si pentru prevenirea episoadelor maniacale la pacientii care au raspuns anterior la acest medicament.
Solutia injectabila se foloseste pentru controlul rapid al starii de agitatie sau al comportamentului deviant, cand administrarea orala a medicamentului nu este adecvata.

Indicatii
Substanta activa din Abilify, aripiprazolul, este o substanta antipsihotica. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru intrerupe semnalele transmise intre celule cerebrale prin intermediul „neurotransmitatorilor”, substante chimice care permit comunicarea intre celulele nervoase. Se crede ca aripiprazolul actioneaza in principal ca „agonist partial” al receptorilor pentru neurotransmitatorii dopamina si 5-hidroxitriptamina (numit si serotonina). Aceasta inseamna ca aripiprazolul actioneaza asemenea 5-hidroxitriptaminei si dopaminei activand acesti receptori, dar nu atat de puternic ca neurotransmitatorii. Deoarece dopamina si 5-hidroxitriptamina sunt implicate in schizofrenie si in afectiunea bipolara, aripiprazolul ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele psihotice sau maniacale si prevenind reaparitia lor.



Doze si mod de administrare
In schizofrenie, doza orala de inceput recomandata este de 10 mg sau 15 mg pe zi, urmata de o doza de intretinere de 15 mg o data pe zi. in afectiunea bipolara, doza orala de inceput recomandata este 15 mg pe zi, administrat singur sau in combinatie cu alte medicamente. La unii pacienti, poate fi nevoie de doze mai mari. Pentru prevenirea episoadelor maniacale, trebuie continuat cu aceeasi doza. in ambele boli, unii pacienti pot avea nevoie de doze mai mari.
Solutia orala sau comprimatele orodispersabile pot fi folosite la pacientii care au dificultati de inghitire a comprimatelor. Comprimatele orodispersabile se iau punandu-se pe limba, de unde se dizolva rapid in saliva, sau se amesteca cu apa inainte de inghitire. Solutia injectabila se foloseste numai pe termen scurt si trebuie inlocuita cat mai repede posibil cu comprimate, comprimate orodispersabile sau solutie orala. Doza uzuala este de 9,75 mg ca injectie unica in muschiul umarului sau in muschiul fesier, dar
doza eficace este cuprinsa intre 5,25 mg si 15 mg. O a doua injectie poate fi administrata la doua ore dupa prima, daca este necesar, dar intr-o perioada de 24 de ore nu trebuie administrate mai mult de trei injectii.



Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Abilify administrat oral (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt: tulburari extrapiramidale (contractii si spasme necontrolate), acatisie (nevoia constanta de miscare), tremor (tremuraturi), somnolenta (starea de somn), sedare (toropeala), dureri de cap, incetosarea vederii, dispepsie (arsuri gastrice), varsaturi, greata (senzatia de rau), constipatie, hipersecretie salivara (productie marita de saliva), extenuare (slabiciune), stare de neliniste, insomnie (dificultati de a dormi) si anxietate. Acatisia este mai frecventa la pacientii cu afectiune bipolara decat la cei cu schizofrenie. intre 1 si 10 pacienti din 100 care au primit injectii cu Abilify au somnolenta, ameteli, dureri de cap, acatisie, greata si varsaturi.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z