Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Abaktal, fiole



Indicatii: Infectii cauzate de bacterii sensibile la pefloxacina: ale aparatului urinar; ale cailor respiratorii; ale nasului, gatului si urechilor; ale aparatului genital; ale stomacului si cailor hepatobiliare; ale oaselor si articulatiilor; ale pielii; septicemii si endocardite; ale meningelor. Abaktal monodoza are urmatoarele indicatii: infectii urinare inferioare necomplicate la femei; infectii gonococice necomplicate; "diareea calatorului".

Contraindicatii: Pefloxacina este contraindicata in cazul pacientilor hipersensibili la chinolone, al copiilor sub 15 ani, al gravidelor si al mamelor care alapteaza, precum si in acela al celor care prezinta carente de glucoza-6-fosfat-dehidrogenaza.

Precautii: intrucat exista riscul producerii unei reactii fotosensibile, este de dorit ca in timpul terapiei cu Abaktal sa fie total evitata expunerea la ultraviolete. in cazul bolnavilor care prezinta tulburari grave ale functiei hepatice trebuie adaptata doza.

Reactii adverse: Pot aparea tulburari digestive, mialgii sau artralgii, hipersensibilitate la lumina, tulburari neurologice (dureri de cap, ameteala), trombocitopenie (la doze mai mari de 1 600 de mg pe zi).

Compozitie: O fiola (5 ml) contine 400 de mg de pefloxacina, sub forma de mesilat.

Actiune: Pefloxacina este un preparat antimicrobian semisintetic apartinand grupei chinolonelor. Are o actiune bactericida de inhibare a reproducerii bacteriene a ADN, influentand, totodata, ARN-ul si sinteza albuminelor bacteriene. Administrat oral, se resoarbe repede, atingand concentratia maxima dupa 90 de minute. Timpul de injumatatire biologica al pefloxacinei este de aproximativ 8 ore. Gratie volumului de distribuire mare, patrunde usor in tesuturi, organe si in fluidele corporale. De aceea, concentratia sa la nivelul valvei aortei si al celei mitrale, al muschiului inimii, al oaselor, al peritoneului si al lichidului peritoneal, al vezicii urinare, prostatei, al salivei si al sputei o depaseste pe cea din ser.

Circa 60 % din pefloxacina este eliminata prin urina, aproximativ 30 % prin vezica biliara (in general nemodificata), partial si sub forma de substante derivate, cum ar fi dimetilpefloxacina, oxidul inactiv de pefloxacina si glucuronidul de pefloxacina. Pefloxacina are un spectru larg de actiune. Actioneaza asupra unui mare numar de microorganisme rezistente la alte antibiotice. Germenii sensibili la pefloxacina sunt: Escherichia coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Serratia spp. Proteus mirabilis, speciile indol-pozitive de Proteus, Citrobacter spp. Salmonella spp., Shigella spp., Haemophilus spp., Staphylococcus spp. si Neisseria gonorrhoeae.

O sensibilitate medie a fost semnalata la Streptococcus spp., Pseudomonas spp., Acinetobacter spp., Clostridium perfringens, Micoplasma spp. si Chlamydia spp. Rezistente s-au dovedit a fi microorganismele anaerobe gramnegative de tipul Spirochaeta spp. si Mycobacterium tuberculosis.

Administrare: Doza medie de pefloxacina pentru adulti si copii peste 15 ani este de 800 de mg pe zi, indiferent daca medicamentul se administreaza oral sau parenteral. in cazul administrarii orale se vor lua cate 2 tablete pe zi: una dimineata, dupa micul dejun si a doua seara, dupa cina. Administrararea parenterala a Abaktalului se va face intravenos, sub forma de perfuzie sau intraperitoneal, intr-un interval de o ora, si anume de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Continutul unei ampule (400 de mg) se va dilua in 250 de ml de solutie continand 5 % glucoza. Nu este permisa diluarea Abaktalului intr-o solutie de clorura de sodiu sau in orice alt tip de solutie care contine ioni de clor. In cazul infectiilor grave se poate incepe cu doze de 800 mg de Abaktal. Pacientilor prezentand boli ale ficatului li se vor administra, intr-un interval de o ora, 8 mg/kg corp sub forma de perfuzie, dupa cum urmeaza: o data pe zi (icter galben); la 36 de ore (ascita); la 48 de ore (icter galben si ascita).

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z