Ce se intampla cand tatal culca bebelusul seara. Toti parintii ar trebui sa faca asta

/ / Modificat: 2021-07-05
Ce se intampla cand tatal culca bebelusul seara. Toti parintii ar trebui sa faca asta

Pentru un nou nascut mama este intreaga lui lume si cateva luni legatura lui cu fiinta care l-a purtat in pantec 9 luni si i-a dat viata devine tot mai puternica de la zi la zi. In tot acest timp, tatal incearca sa se incadreze si el in peisaj si sa ajute cum poate, in timp ce asteapta ca puiul de om sa creasca, sa inceapa sa il recunoasca si sa se joace. Stop! Sunt cateva lucruri pe care orice tata care vrea sa se implice activ in ingrijirea celui mai nou membru al familiei ar trebui sa le faca, macar din cand in cand. Printre acestea se numara culcatul bebelusului, seara.

De ce tatii ar trebui sa isi adoarma mai des copiii

Vremurile in care tot ce tinea de ingrijirea copilului tinea de mama sunt istorie, iar tatii, care erau vazuti ca principala sursa de venit din casa si aceia care trebuiau sa faca lucrurile grele, "nedemne" pentru o femeie, sunt si ei bine veniti in tot acest proces minunat care inseamna cresterea unui prunc.

Daca mama are acel instinct care o ajuta sa inteleaga cand bebelusul ei are nevoie de ceva, care o face sa il iubeasca pe cel mic neconditionat, in cazul tatalui lucrurile stau putin diferit. Femeile se nasc pentru a fi mame, barbatii trebuie sa invete si sa accepte sa devina tati. Iar culcatul bebelusului seara, cand mama este deja epuizata si isi doreste in secret cateva minute doar pentru ea, este cel mai bun lucru pe care un tata il poate face pentru a construi o relatie cu cel mic.

Un tata care incearca sa isi adoarma copilul, indiferent ca e bebelus, toddler sau prescolar, este un tablou in fata caruia nicio mama nu isi poate stapani emotiile. Acele clipe dinainte de somn, care sunt doar pentru ei doi, sunt momentul lor special al zilei, acela in care se pot privi unul pe altul, in care tatal ii poate povesti celui mic orice doreste, chiar daca primeste in schimb doar cateva bolboroseli somnoroase.

Este modalitatea perfecta de a se crea o conexiune intre ei, este calea prin care cel mic se obisnuieste cu vocea tatalui, pe care nu o aude chiar atat de mult in timpul zilei; iar pentru tati e un final perfect de zi, oricat ar fi fost de obositoare, in timp ce mami poate face un dus prelungit sau chiar o baie, poate savura o cana de ceai cu picioarele intinse, totul in timp ce se bucura de faptul ca persoanele cele mai dragi ei sunt aproape si se bucura una de alta.

Alte trei lucruri care intaresc relatia tata - bebelus

Orice mamica se topeste de bucurie si dragoste cand ii vede pe bebe si pe tati ca se joaca si interactioneaza. Dar pana la joaca, timpul petrecut de ei doi impreuna poate fi plin de substanta si fiecare ora este o caramida la relatia pe care o vor avea cand copilul va mai creste.

Un tata trebuie sa fie prezent in viata copilului inca din primele momente in care el ajunge acasa, chiar si atunci cand poate nu ii pica bine ca partenera nu are atat timp pentru viata de cuplu sau cand grijile de mama o fac sa uite uneori de jumatatea ei. In loc sa ii reprosezi aceste lucruri sau, mai rau, sa incepi sa fii gelos pe copil, sunt cateva lucruri pe care le poti face ca tata si care sunt benefice atat pentru cuplu, cat si pentru relatia cu cel mic.

Si tati poate hrani copilul

Cand bebelusul este alaptat la san, tatal nu are prea multe de facut la ora mesei, insa poate fi el cel care se ocupa ca micutul sa elimine aerul inghitit in timpul suptului. Daca va fi ca aerul sa iasa si cu surplus de lapte, veti avea un motiv pentru o portie sanatoasa de ras. Daca, in schimb, bebelusul este hranit cu biberonul, atunci tati poate intra in actiune macar la ultima masa inainte de culcare sau chiar la cele de peste noapte; iar asta inseamna sa impusti doi iepuri dintr-o data: lucrezi la relatia cu copilul si ii oferi mamei un ajutor nepretuit lasand-o sa se odihneasca sau sa isi continue somnul.

Tata este cea mai buna bona pentru copil

Cand mama are de facut o multime de treburi prin casa (gatit, spalat, calcat, ordine etc) sau cand pur si simplu are nevoie de timp pentru ea, pentru a se relaxa sau pentru a iesi cu o prietena, tatal poate si este chiar indicat sa preia rolul de "bona". Timpul petrecut de un tatic cu copilul lui este nepretuit si in plus este mult mai comod asa, decat sa apelezi la bunici, prieteni, rude apropiate sau la o bona profesionista.

Tati poate fi responsabil cu baita bebelusului

In cele mai multe familii tatal este primul care ii face celui mic baita, pentru ca mama inca nu este refacuta dupa nastere. Acest moment al zilei poate fi ritualul lor special, momentul in care sunt doar ei doi si in care copilul invata ca nicaieri nu va fi mai in siguranta decat pe bratul tatalui sau.

In timp, baita poate deveni un obicei de familie, in care parintii isi impart sarcinile pentru ca totul sa decurga perfect; unul poate sa il spele pe corp, celalalt pe par; unul il usuca si ii face toaleta, altul se ocupa cu masajul de dupa baita pe care bebe pur si simplu il adora. Profitati de toate aceste momente pentru ca nu va veti intalni cu ele toata viata.

Mama nu poate decat sa se bucure

Nu este ceva neobisnuit ca o mamica sa simta nevoia sa controleue tpt ce are legatura cu copilul; este mai mult un instinct decat o nevoie, insa trebuie sa le dai voie copilului si tatalui sa isi creeze propria relatie. Lasa-i sa se bucure de timpul petrecut impreuna fara sa intervii cu sfaturi si indicatii pretioase. Profita de moment si ia-ti acea pauza bine meritata si bucura-te de aceste clipe de liniste pe care le meriti cu prisosinta!

Foto: Piqsels

Articole recomandate

Citeste si despre