Alege sexul copilului tau

/ / Modificat: 2016-06-01
Alege sexul copilului tau


 



Poate ca ai auzit de la un prieten care are intamplator o fata si un baiat sau poate chiar de la medicul tau: dupa ce nasti doi sau trei baieti, poti sa iti iei gandul de la o fata deoarece mai mult ca sigur vei avea tot baieti, iar daca ai numai fete, este putin probabil sa ai un baiat.

Datele sunt furnizate de National Longitudinal Study of Youth (NLSY) condus de Departamentul de Nasteri ale Statelor Unite. NLSY este o selectie naturala reprezentativa de 12.686 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani in 1979.

Aceste persoane au fost intervievate anual pe tot felul de subiecte cu privire la sexul copilului pana in 1994 si in prezent sunt intervievate de doua ori pe an.



Nu au existat indeajuns de multe familii cu 4 copii pentru a se realiza o analiza statistica. In cazul acestor familii au fost luati in considerare numai cei patru copii.

Raportul de 51% baieti la 49% fete este reprezentativ pentru rata de nasteri per total din Statele Unite. Exista multe ipoteze cu privire la intrebarea de ce se nasc anual mai multi baieti decat fete, dar nimeni nu stie sigur de ce se intampla asa.

Momentan, exista doua teorii:

  • Baietii sunt mai fragili (anual supravietuiesc mai multi baieti decat fete si speranta de viata la barbati este mai mica decat la femei). Rata de conceptie usor ridicata la baieti este incercarea naturii de a crea un echilibru.

  • Conform unei metode Shettles, sperma cu cromozom Y din care rezulta sexul masculin este posibil sa aiba un avantaj pentru ca e mai rapida decat sperma cu cromozom X din care rezulta sexul feminin si castiga mai des cursa pentru fertilizarea ovulului concepand baieti.

    Indiferent de motiv, raportul de 51/49 ramane constant an de an in randul populatiei Statelor Unite.

    Fata sau baiat?


     

    Sunt preferati baietii sau fetele?


    Studiul Sansei descrie "comportamentul de oprire" – tendinta parintilor de a inceta sa mai conceapa dupa ce au un copil cu sexul preferat de ei. Este posibil ca parintii sa aiba o "preferinta pentru echilibru" si anume sa isi doreasca sa aiba cate un copil din fiecare sex.

    Iata ce arata datele:

    Ne influenteaza sexul primului copil in decizia de a mai avea un alt copil sau nu?

  • S-a observat o tendinta usoara a parintilor de a inceta sa aiba copii daca primul copil este fata (68%), decat daca este baiat (70%).

    Cand concep un al treilea copil parintii sunt influentati de sexul copilului precedent sau nu?

  • Exista o sansa de 6% ca parintii sa inceteze sa aiba copii daca primii doi copii sunt un baiat si o fata.
  • Dintre parintii care au doi copii de acelasi sex, exista o probabilitate mai mare ca parintii care au 2 fete sa inceteze sa aiba copii spre deosebire de parintii care au 2 baieti.

    Cum ramane cu al patrulea copil?

  • In cazul parintilor care au 3 copii de acelasi sex exista o probabilitate mai mare cu 2% de a concepe un al 4-lea copil decat parintii care au 3 copii de sex diferit.
  • Cei la care exista cea mai mare probabilitate de a concepe un al 4-lea copil sunt parintii care au 2 baieti si o fata.

    Sansele de a avea un baiat sau o fata


    Hai sa vedem care sunt sansele de a avea un baiat sau o fata daca primii copii au sex diferit de sexul pe care si-l doresc parintii in cazul celui de-al 4-lea copil.

    Sansele de a avea o fata


    Se pare ca sansele de a avea o fata scad dupa ce cei doi parteneri au un baiat, insa ele scad foarte putin. Chiar si dupa 3 baieti sansele de a avea un baiat si nu o fata sunt doar cu 6,4% mai mari.

    Sansele de a avea un baiat


    Se pare ca sansele de a avea un baiat cresc dupa ce cei doi parteneri au fete, cu exceptie cazului in care au 2 fete cand e foarte probabil ca al treilea copil sa fie tot fata.

    Ordinea sexului si a nasterii


    Se pare ca dupa prima nastere este mai probabil sa ai un baiat indiferent de sexul primului copil. Acest lucru se datoreaza probabil raportului de nasteri per total de 51/49 baiat/fata. Este interesant ca acest raport variaza usor in functie de ordinea nasterilor.

    Sansele de a avea numai copii de acelasi sex


    Chiar daca la fiecare sarcina este posibil ca sexul copilului sa difere de sexul celorlalti copii, exista si cazuri in care parintii pot avea multi copii, toti de acelasi sex. Insa, cu cat creste numarul de copii cu atat e mai putin probabil sa ai copii de acelasi sex cu cei dinainte.

    Desi auzim adesea "statistica" ca tu ai sanse de 30% sau chiar de 70% sa continui sa ai copii de acelasi sex, aceasta este o idee preconceputa. Nu este demonstrata stiintific.

    Adevarul este ca sansele sunt egale ca fiecare copil pe care il ai sa fie baiata sau fata si aceste sanse variaza foarte putin. Daca ai 2 sau 3 baieti ai sanse de 2% pana la 6% sa ai tot baiat. Daca ai fete, exista o posibilitate mai mare ca urmatorul copil sa fie baiat.


    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Concepere fetite Concepere baieti Sexul copilului

    Articole recomandate

    Citeste si despre