Pot alege sexul copilului?

/ / Modificat: 2016-06-01
Pot alege sexul copilului?

Alegerea sexului copilului nu mai este demult un tel imposibil de atins. Vrei fetita sau baiat? Nu mai este necesar sa lasi sortii sa decida. Cel putin asa sustin specialistii, care, pe baza evolutiei medicinei moderne, te pot ajuta sa cresti sansele de a avea copilul mult dorit! Iata cum se formeaza sexul copilului la momentul conceptiei si ce metode exista pentru a selecta sexul dorit!  

Cum se formeaza sexul copilului

Sexul copilului este decis de tatic, mai exact de cromozomii din sperma care fertilizeaza ovulul. Sigur ca sexul bebelusului apare ca urmare a unui mix intre cromozomii mamicii si cei ai taticului, insa doar cei ai barbatului au "putere" de decizie in acest sens.

Exista doua posibilitati: ovulul este fertilizat fie de cromozomi XY, specifici sexului masculin, fie de cromozomi XX, care decid sexul fetitelor. Mama contribuie doar cu tipul de cromozomi X, care se gasesc in interiorul ovulului, dar care nu pot influenta sexul copilului. Barbatul vine in completarea acestora, fie cu inca un X, fie cu un Y, in acest fel stabilindu-se sexul viitorului bebelus.

Metode de alegere a sexului bebelusului

Sexul copilului apare aleatoriu, in functie de care dintre spermatozoizi (cei cu cromozomi X sau Y) ajunge sa fertilizeze ovulul. Exista mai multe metode moderne si de succes prin care se poate selecta sexul copilului. Fiecare dintre ele are o rata de succes mai mica sau mai mare, in functie de mai multi factori.

Specialistii pomenesc trei metode esentiale prin care poti incerca sa selectezi sexul bebelusului tau:

  • metoda gradientului (spermatozoizii taticului sunt bagati intr-un aparat care centrifugheaza si care-i separa in spermatozoizi cu cromozomi X sau Y, folositi ulterior pentru inseminarea artificiala a partenerei, in functie de sexul dorit);
  • diagnosticul genetic de preimplantare (DGP) - o metoda cu o rata de succes de peste 99%; embrionii sunt creati in laborator si lasati sa se divida; se asteapta cateva zile, pana cand sexul poate fi deerminat, apoi se trece la inmplantarea embrionilor cu sexul dorit in uterul mamei, pentru dezvoltare;
  • citometria in flux - la fel ca si metoda gradientului, este o metoda de sortare a spermatozoizilor, care foloseste o substanta fluorescenta, cu rolul de a ilumina cromozomii X din sperma, specifici sexului feminin; in acest fel, sunt selectati doar spermatozoizii cu materialul genetic dorit pentru determinarea sexului si se trece la inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro, pentru obtinerea sarcinii.

Acestea sunt trei metode clasice si foarte tehnice prin care se poate alege sexul copilului, dar mai exista si alte variante, mai mult sau mai putin reusite sau folosite:

  • metoda Ericsson (o alternativa la metoda gradientului);
  • metoda Whelan (o contrametoda a celei Shettles, bazata pe potrivirea actului sexual cu anumite zile ale ciclului menstrual);
  • metoda Shettles (o contrametoda la cea Whelan, bazata tot pe potrivirea actului sexual cu anumite perioade din ciclu, altele decat in cazul celei Whelan);
  • avortul selectiv pe baza de sex (o metoda dura, bazata pe depistarea sexului in sarcina timpurie si avortarea fatului in cazul in care acesta nu corespunde preferintelor parintilor).


Tu ai facut ceva pentru a selecta sexul copilului sau ai lasat sortii sa decida? Ai apela la vreuna dintre aceste metode? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere sex copil Sexul copilului Metode alegere sex copil Concepere fetite

Articole recomandate

Citeste si despre