Pozitia uterului poate influenta fertilitatea?

/ / Modificat: 2014-11-20
Pozitia uterului poate influenta fertilitatea?
Intrebare:

- Am uterul deplasat in spate de la prima nastere, am sanse sa mai raman insarcinata?

Raspuns:

Pozitia anormala a uterului a fost asociata adesea cu problemele de fertilitate la femei, insa specialistii sunt de parere ca impactul acestei anomalii asupra sanselor de conceptie este foarte mic. Principala pozitie disfunctionala a uterului care a fost asociata cu infertilitatea este cea retroversa.

Care sunt pozitiile anormale sau disfunctionale ale uterului?

In conditii normale, uterul este situat in asa-numita pozitie anteversa. Este plasat deasupra vaginului, pana deasupra vezicii urinare, si este inclinat usor inainte. Exista insa situatii in care uterul tinde sa se deplaseze in organismul tau, sub influenta diverselor patologii, luand pozitii considerate patologice si cunoscute in literatura de specialitate ca:

  • uter retroflexat - inclinat inainte si incovoiat;
  • uter retrovers - orientat in spate (posterior);
  • uter anteflexat - orientat in fata, cu flexura cu unghi ascutit
  • uter vertical - orientare perfect verticala.

Modificarile pozitiei uterului afecteaza fertilitatea?

Potrivit medicului Ciprian Pop-Bogdan, specializat in obstetrica-ginecologie, la Spitalul Prof. Dr. Panait Sarbu: "Posibilitatea de a ramane insarcinata nu este influentata semnificativ de modificarea de pozitie a uterului, iar modalitatile de a creste fertilitatea prin diverse pozitii adoptate in timpul si dupa un contact sexual trebuie completate cu adoptarea unei conduite adecvate in aceasta privinta (contacte sexuale efectuate in perioada fertila, de obicei dupa o perioada de abstinenta de 2-3 zile; contactele trebuie sa fie efectuate de preferat dimineata - statusul hormonal in aceasta perioada din zi este mai propice realizarii fecundatiei)".  

Uterul retrovers si fertilitatea

Cea mai frecventa pozitie disfunctionala a uterului este cea retroversa, atunci cand acesta este orientat usor spre posterior, in spate. Multi medici considera uterul retrovers o cauza a infertilitatii la femei, insa exista controverse legate de influenta pe care aceasta amplasare anormala ar putea-o avea asupra sanselor de conceptie.

Potrivit medicului Ciprian Pop-Bogdan, "prezenta uterului retrovers implica o orientare mai anterioara a colului cu modificarea (cresterea) unghiului pe care acesta il face cu axa longitudinala a corpului, ceea ce poate conferi o oarecare dificultate spermatozoizilor de a strabate orificiul extern al colului uterin, insa de regula, doar prezenta uterului retrovers fara alte modificari nu determina sterilitate."

Un alt motiv pentru care majoritatea medicilor considera ca uterul retrovers afecteaza fertilitatea sunt adeziunile formate in zona pelviana, care ar putea sta la baza schimbarii pozitiei acestuia. Aceste leziuni creeaza probleme de flexibilitate si miscare ale uterului sau ale trompelor uterine, ingreunand fecundarea ovulului si transportarea lui in uter, pentru finalizarea conceptiei.

Sansele de fertilitate in cazul uterului retrovers depind, astfel, in mare parte si de cauzele care au dus la modificarea pozitiei acestuia. Pe langa adeziunile uterine care ar putea impiedica conceptia, se numara si alte patologii care pot interfera cu fertilitatea:

  • endometrioza;
  • infectii vaginale;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • anomalii congenitale etc.

Asadar, nu pozitia disfunctionala a uterului ar putea afecta fertilitatea, ci mai degraba cauzele care au dus la aparitia acestei patologii pot fi responsabile pentru imposibilitatea de a concepe copii.

De aceea, este important sa se investigheze si trateze intotdeauna cauzele care au dus la modificarea pozitiei normale a uterului, pentru sporirea sanselor de conceptie. In cazul in care uterul retrovers nu are o cauza patologica ce ar putea interfera cu abilitatea de a ramane insarcinata, nu este nevoie de corectarea pozitiei lui.

Medicii sustin ca uterul revine, in majoritatea cazurilor, la pozitie normala in timpul sarcinii, datorita presiunii exercitate de cresterea fatului. Sunt extrem de rare cazurile in care uterul nu revine la normal pe parcursul sarcinii, ceea ce ar putea impiedica dezvoltarea fatului si pierderea sarcinii.  

Tu ai avut probleme cu pozitia uterului atunci cand ai incercat sa ramai insarcinata? Ti-a afectat sansele de conceptie? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre