De ce sa nu interbi niciodata un cuplu cand va face copii

/ / Modificat: 2022-10-02
De ce sa nu interbi niciodata un cuplu cand va face copii

Momentul in care alegi sa faci copii, sau motivul pentru care cineva nu isi doreste copii, este o decizie care ii apartine in tatalitate. Cu toate acestea, se poate intampla ca familia si prietenii sa insiste sa ii intrebe cand vor avea copii, fara sa se opreasca o clipa sa se gandeasca inainte de a vorbi.

Desi poate parea "simpla", decizia de a avea copii este una care depinde de mai multi factori care nu sunt intotdeauna luati in considerare atunci cand se pune aceasta intrebare, care este extrem de incomoda pentru cupluri. Cu atat mai mult pentru persoanele care isi doresc copii, dar nu ii pot avea. 

Iata care sunt principalele motive pentru care nu trebuie sa intrebi un cuplu cand vor avea copii. 

Probleme de fertilitate sau infertilitate

Cei mai multi oameni presupun ca a avea un copil este floare la ureche, dar realitatea este ca milioane de cupluri din intreaga lume au probleme de fertilitate care fac ca aceasta calatorie sa fie lunga si dificila.

In unele cazuri, in ciuda eforturilor si incercarilor de a avea un copil, cuplul pur si simplu nu poate avea un copil din cauza infertilitatii.

Prin urmare, intrebarea indiscreta pusa de multe persoane reprezinta un alt cutit infipt in rana. 

Pierderea gestationala

Durerea pierderii unui copil mult asteptat este una dintre cele mai mari dureri prin care putem trece, iar dupa o astfel de experienta trista, multe cupluri pot alege sa lase timpul sa treaca sau sa uite cu totul de planul lor de a avea copii, din teama de a nu trece prin aceeasi situatie.

Atata timp cat nu stii prin ce a trecut acel cuplu, dar mai ales daca stii, este important sa nu pui o astfel de intrebare. 

Probleme de sanatate fizica

Ocazional, se poate intampla ca oricare dintre parteneri sa aiba o problema de sanatate care nu are legatura cu fertilitatea, dar care influenteaza intr-un fel decizia sau capacitatea de a avea copii, cum ar fi o boala autoimuna sau cardiovasculara.

Probleme de sanatate mintala

Desi atunci cand ne gandim la probleme de sanatate ne gandim la afectiuni sau boli fizice, sanatatea mentala si emotionala, care pentru unii oameni ramane un subiect tabu, poate influenta, de asemenea, decizia de a deveni sau nu parinti.

Situatia financiara

Pe de alta parte, pe langa problemele de sanatate care pot fi sau nu legate de fertilitate, exista si unii factori externi. Situatia economica, de exemplu, poate fi motivul care sta la baza deciziei unui cuplu de a nu avea copii sau de a astepta o perioada mai mare inainte de a face copii.

Nu se simt pregatiti

Asa cum am mentionat la inceput, momentul in care doresc sa aiba un copi, daca vor acest lucru, este alegerea fiecarui cuplu in parte. Este posibil sa nu se simta pregatiti sau sa doreasca sa faca alte lucruri inainte de a avea copii. 

Nu este obligatoriu sa ai copii

Un motiv foarte simplu pentru a nu intreba pe cineva cand face un copil este acela ca nu este nimeni obligat sa aiba copii. Nu este o cerinta pentru a fi fericit si nici nu este un lucru "obligatoriu" de facut. Fiecare persoana si fiecare cuplu isi traseaza propriul drum in viata si nu trebuie sa dea explicatii nimanui.

Nu este treaba ta!

Asa cum am mai spus deja, nu este treaba ta sau a alcuiva daca un cuplu doreste sau nu copii, din toate motivele expuse mai sus. Decizia de a avea copii este doar decizia cuplului si a nimanui altcuiva. Prin urmare renunta sa mai pui aceasta intrebare indiferent de cat de apropiata sau nu este acea persoana de tine. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cupluri Concepere copil

Articole recomandate

Citeste si despre