Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi)

/ / Modificat: 2011-10-10
Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi)

Contraceptia de urgenta se refera la masurile de prevenire a aparitiei sarcinii luate imediat dupa un contact sexual neprotejat. Pastila sau pilula de a doua zi este cea mai folosita metoda contraceptiva de urgenta. Exista o multime de mituri si neadevaruri formate in jurul ei, de aceea este esential sa afli cum functioneaza de fapt si cat de eficienta.

Cand se apeleaza la contraceptia de urgenta?

Este indicat sa apelezi la aceasta masura de prevenire a sarcinii intr-una din urmatoarele situatii:

  • nu ai folosit prezervativ si nicio alta masura contraceptiva (contraceptive orale, diafragma, contraceptive orale etc.)

  • ai fost fortata sa intretii contacte sexuale neprotejate;

  • prezervativul s-a rupt sau a alunecat in timpul contactului sexual;

  • diafragma s-a deplasat si a alunecat din pozitia in care era;

  • metoda "coitus interruptus" sau retragerea nu a avut loc la timp;

  • ai uitat sa iei 2 sau 3 pilule contraceptive la rand;

  • ai alte motive pentru care crezi ca metoda contraceptiva folosita a esuat.

Contraceptia de urgenta nu este o metoda contraceptiva ce poate fi folosita regulat. Trebuie sa apelezi la ea doar in cazuri exceptionale, cand apar mici "accidente" in timpul actelor sexuale. Este indicat sa apelezi la metode contraceptive pe termen lung daca ai o viata sexuala stabiula si un partener stabil. Vorbeste cu un medic pentru a te sfatui care este cea mai potrivita pentru tine.

Cate tipuri de contraceptie de urgenta exista?

Exista 2 tipuri:

  • pilule contraceptive de urgenta (pastila de a 2-a zi);

  • dispozitiv intrauterin (in forma de T, foarte micut, plasat in uter de medic in termen de 5 zile de la contactul sexual neprotejat; acesta impiedica sperma sa fecundeze ovulul)

Pilula (pastila de a 2-a zi)

Pastila de a 2-a zi este o metoda contraceptiva de urgenta care are rolul de a impiedica fecundarea ovulului de catre sperma daca este luata in cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Insa cu cat este luata mai repede dupa intretinerea relatiilor sexuale cu atat eficienta ei creste.

Se considera ca aceasta actioneaza prin impiedicarea ovarelor de a elibera ovulul si a formarii embrionului sarcinii.

Cat de eficienta este?

Aceasta nu are o eficienta de 100%, insa rata de esec este foarte scazuta. Aceasta depinde si de cat de repede a fost administrata dupa contactul sexual neprotejat. Rata de esec se inregistreaza undeva sub 10%. Cu cat este luata mai repede, cu atat eficienta creste.

Atentie, pentru ca ea nu ofera protectie indelungata. Nu este in masura sa te protejeze de o sarcina viitoare daca ai avut si alte contacte sexuale dupa administrarea ei. Daca intretii relatii sexuale in zilele imediat urmatoare exista toate sansele sa ramai insarcinata.

Este periculoasa? Ce efecte secundare are?

Pilula de a 2-a zi nu este deloc periculoasa daca este luata conform indicatiilor si recomandarilor de pe prospect. Exista cateva efecte secundare minore, care apar la aproximativ 1 femeie din 60 care folosesc aceasta metoda:

  • greata (rareori voma);

  • durere de cap;

  • oboseala;

  • sensibilitate a sanilor;

  • pete de sange (vaginale);

  • crampe abdominale usoare;

  • ameteala etc.

Daca vomiti pastila in 3 ore de la administrarea ei efectul ei dispare si trebuie sa iei, cel mai probabil o alta in loc. Cere sfatul medicului in acest sens!

In ce situatii nu poti lua pastila contraceptiva de urgenta?


Aceasta se adreseaza unui public feminin larg, insa exista cateva situatii in care se interzice administrarea ei. Acestea sunt femeile care sufera de boli severe ale ficatului sau de o boala foarte rara numita porfiria.

De asemenea, daca stii ca folosesti o planta numita St John's Wort (Hypericum Perforatum), un derivat al sunatoarei, trebuie sa stii ca scade eficienta pastilelor.

Cat de des poti folosi pastila de a 2-a zi?

Este important sa retii faptul ca aceasta nu este o metoda contraceptiva uzuala. Ea se foloseste numai in caz de urgenta si niciodata de mai mult de 2 ori pe an. Este de preferat sa existe o pauza de cel putin 6 luni intre 2 administrari. Altfel, pot aparea dereglari hormonale grave.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contraceptia de urgenta Pastila de a doua zi Pastila a doua zi contraceptie urgenta Pastila a doua zi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre