Iepurasul de Paste


Iepurasul de Paste, aducator de oua rosii provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea.
 
Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara.

Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.

Simbolul iepurasului provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp.

Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua.

Iepurasul, pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

In America, aceasta traditie a iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani.

Desi nu este un animal prea impresionant, iepurasul este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.

In traditia chineza, iepurasul este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.

Pentru budisti, iepurasul este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurasul s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.

Si pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legenda. La unele triburi exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era creditat cu inventarea scrisului.

Intra in atmosfera de sarbatoare a Pastelui alaturi de Crestinortodox.ro


 • Sfintele  Pasti in diferite Biserici
 • Pastele in crestinism
 • Pastele, originea sarbatorii
 • Pastele  - originea cuvantului <
 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul