Ziua Internationala a Copiilor Disparuti (25 mai)

/ / Modificat: 2009-05-22
Ziua Internationala a Copiilor Disparuti (25 mai)







Salvati Copiii, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, marcheaza in Romania Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, in perioada 30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009 au fost declarati disparuti 3.084 de copii, dintre care peste 95% au plecat de acasa din proprie initiativa.

"In calitatea sa de membru al Federatiei Europene pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual - Missing Children Europe, Salvati Copiii se alatura celorlaltor 22 de organizatii neguvernamentale din 16 tari membre UE care organizeaza evenimente tematice si campanii de informare referitoare la problema disparitiei copiilor. In Romania este ingrijorator procentul extrem de ridicat de copii care parasesc domiciliul de bunavoie. In consecinta, este foarte important sa derulam o campanie de informare asupra motivelor care ii determina pe copii sa plece de acasa, de constientizare a riscurilor la care se expun si de identificare a mijloacelor de prevenire si diminuare a fenomenului", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii Romania .

Anul acesta campania include o dezbatere publica la care vor participa elevi, parinti, profesori din scoli si licee, precum si reprezentanti ai autoritatilor si ai  partenerilor – Inspectoratul General al Politiei Romane, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Evenimentul are loc pe data de 25 mai 2009 (orele 12-14), la Clubul Taranului Roman si are ca punct de plecare o piesa de teatru-forum pusa in scena de tineri voluntari ai Salvati Copiii. Participantii au posibilitatea de a se implica activ in gasirea de solutii reale la problemele de zi cu zi, ce pot reprezenta un risc pentru fuga copiilor de acasa: neintelegerile cu parintii, dorinta de aventura, insuficienta cunoastere a riscurilor etc.

Campania se desfasoara la nivel national si in Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Caras Severin, prin activitati de informare in scoli si licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

95% dintre disparitii sunt plecari voluntare

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia de Investigatii Criminale, numarul total de disparitii sesizate in ultimul an (3.084 de cazuri) se datoreaza in proportie de 95% plecarilor voluntare ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire, 3-4% din cazuri reprezentand disparitii accidentale (rataciri, inec, accidente) si 1% disparitii inexplicabile. In 168 de cazuri din cele 3.084 sesizate sunt implicati copii cu varste de pana in 10 ani.

In aceeasi perioada (30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009), au fost gasiti un numar de 3.118 minori disparuti, dintre care 174 cu varste pana in 10 ani. Conform acelorasi surse, la data de 15 aprilie 2009 se aflau in evidenta un numar de 354 de minori disparuti, fata de care politia desfasoara activitati specifice in vederea gasirii. Din acest numar total de 354 de copii disparuti, 80 sunt cu varste pana in 10 ani iar 68 nu sunt la prima disparitie, unii dintre acesti copii avand intre 7 si 26 de plecari voluntare.

"Daca pe segmentul de varsta de pana la 14 ani predomina disparitiile in randul baietilor, pe segmentul 14-18 ani numarul fetelor care pleaca de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decat al baietilor. Acestea reprezinta un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existand riscul de a fi atrase in retele de traficanti si obligate sa se prostitueze",  declara Comisar-Sef Adrian Dumitrescu, Sef Serviciu Urmariri, Inspectoratul General al Politiei Romane. "Cei cu varste mici, sub 14 ani, au o situatie caracterizata prin absenteism scolar si neajunsuri in familie si se expun riscurilor de a ajunge sa cerseasca si sa comita infractiuni pentru a-si asigura existenta", continua Comisar-Sef Adrian Dumitrescu. Conform deciziei Comisiei Europene, autoritatile romane vor aloca disparitiilor de copii numarul special 116.000,  asa cum toate tarile membre EU au obligatia sa o faca.

Missing Children Europe este Federatia Europeana pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual. Ca rezultat al eforturilor Missing Children Europe, Comisia Europeana a decis ca ‘116 000’ sa devina numarul de telefon european pentru copiii disparuti. In preajma “Zilei Internationale a Copiilor Disparuti” va fi anuntata preluarea acestui numar unic si de catre Romania.

"E cunoscut faptul ca, atunci cand copiii sunt ucisi in urma unei rapiri, peste 70% dintre ei sunt ucisi in 3 ore, iar 90%  in 24 de ore de la disparitie. Drept urmare, este indispensabila interventia imediata a serviciilor specializate", a declarat doamna Barroso, Membru Independent in Consiliul Missing Children Europe. "De aceea, numarul de telefon european pentru copiii disparuti poate salva vieti. Nu exista nicio posibila scuza de a nu lua toate masurile posibile pentru ca numarul sa fie operational in toate statele membre ale Uniunii Europene".


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre