Vacile din Irlanda au ajuns la beneficiarii din comuna Rasca, jud. Cluj

/ / Modificat: 2011-12-06
Vacile din Irlanda au ajuns la beneficiarii din comuna Rasca, jud. Cluj

Marti, 29 noiembrie ora 14.00, langa cladirea primariei Rasca, judetul Cluj, 42 de  familii de gospodari au primit vacile sosite in Romania acum o luna,  in cadrul proiectului "Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”.

Vacile de rasa au fost transportate din Irlanda pana in tara noastra cu avionul, pentru a fi integrate intr-un program de asigurare a hranei pentru orfani si zeci de familii din judetul Cluj. In premiera pentru Romania, animalele, aduse de catre Fundatia Heifer Romania in parteneriat cu Fundatia Bothar Irlanda, au aterizat pe aeroportul din Timisoara la sfarsitul lunii octombrie. Vacutele au stat o luna de zile in carantina, iar ieri au fost daruite beneficiarilor.

Un numar impresionant de sateni si-au manifestat dorinta de a primi vaci si a participa la proiect. Selectia familiilor beneficiare a fost efectuata pe baza criteriilor proiectului Heifer, si anume: venituri mici, numarul membrilor din familie, calitatea adapostului si furajarii care pot fi asigurate animalului si disponibilitatea de a dona mai departe.

Acelasi numar impresionant de oameni au participat si la ceremonie, iar beneficiarii au fost impresionati de calitatea buna a animalelor. Fiecare beneficiar a tras la sorti numarul matricol al junincii  pe care a primit-o si a aflat luna de gestatie a acesteia. Una dintre vacute a venit deja cu vitelul ei fatat de o saptamana.

Vacile provin din rasa Holstein Friza si au fost aduse in Romania pentru a asigura necesarul de lapte copiilor institutionalizati si familiilor fara venituri. Proiectul are la baza principiul „Passing on the gift” – „Dar din dar”. Astfel, fiecare familie  s-a obligat contractual ca va dona la randul ei prima femela obtinuta de la vacuta primita, precum si gradual o cantitate de 300 de litri de lapte pentru orfelinate.

Prelucrarea laptelui va fi asigurata de catre „Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu”, a carei instalatie de prelucrare a laptelui a fost construita si echipata cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

Familiile asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, traind de pe urma unei gospodarii mici, de subzistenta. Prin intermediul fundatiei Heifer Romania, acestea au acum posibilitatea sa-si castige mai usor hrana zilnica avand in ingrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscuta pentru productia ridicata de lapte si adaptabilitatea rapida la conditii climatice diferite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre