Tu stii cat timp petrece copilul tau pe internet?

/ / Modificat: 2010-04-30
Tu stii cat timp petrece copilul tau pe internet?





 

Salvati Copiii, alaturi de Kaspersky Lab, a organizat joi, 29 aprilie, la Liceul Teoretic Jean Monet, dezbaterea "Libertate si responsabilitate pe internet. Rolul parintilor in educarea copiilor privind internetul. Avantajele si riscurile mediului on-line".

La dezbatere au participat parinti, profesori si copii si moderatorii Diana Tudose, consilier psiholog Salvati Copiii Romania, George Roman, director programme Salvati Copiii Romania si Stefan Tanase, senior regional researcher Kaspersky Lab.

Dezbaterea a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra pericolelor pe care le poate presupune utilizarea internetului de catre copii, in conditiile in care, un studiu Salvati Copiii a demonstrat ca parintii nu stiu cate ore petrec copiii lor pe internet si, cea mai mare parte dintre ei, nu au niciun control asupra actiunilor celor mici pe internet.

Subiectele introduse de specialisti in dezbatere au vizat semnificatia internetului in viata copiilor si a adultilor deopotriva, beneficiile si situatiile de risc ale internetului, dependenta de internet, comunicarea parinte-copil si stabilirea regulilor de utilizare a internetului in familie.

Intrebati pentru ce folosesc internetul cel mai adesea, copiii care au participat la dezbatere au raspuns ca intra pe net pentru jocuri, chat, retele de socializare, dar si pentru informare, in special pentru rezolvarea unor teme.

In timp ce copiii au povestit ca lista lor de messenger aduna 100-200 de contacte (circa jumatate cunoscute, iar restul "de pe net") sau chiar mai mult, in randul parintilor participanti la dezbatere numarul contactelor din lista de messenger a fost de doar 20-30 (doar persoane cunoscute).

Un copil petrece, in medie, trei ore pe zi pe internet

Potrivit cercetarii Salvati Copiii, 70% dintre adolescenti si 54% dintre copii folosesc zilnic internetul. Parintii, pe de alta parte, estimeaza o frecventa a utilizarii de catre copii mult mai mica decat in realitate, cu 12% in cazul copiilor si cu 30% in cazul adolescentilor. Aceeasi diferenta se observa si in ceea ce priveste timpul petrecut de copii pe internet: jumatate dintre parinti spun ca cei mici petrec maxim o ora pe internet, zilnic, in timp ce copii declara ca durata medie petrecuta de ei pe internet in fiecare zi este de 3 ore.

O alta concuzie este aceea ca, desi 67% dintre parinti discuta cu cei mici despre ce fac pe internet, 18% dintre ei nu solicita copiilor informatii despre intalnirile cu persoane cunoscute pe internet.

Nu uita!

Daca ai o intrebare sau o recomandare privind siguranta pe internet sau daca cineva incalca dreptul la intimitate apeleaza la helpline sigur.info. Ai la dispozitie numere de telefon, o adresa de e-mail si o linie de chat.

Telefon helpline: 0744 300 476

E-mail helpline: helpline@sigur.info

30 aprilie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre