Scoala, unul dintre mediile de manifestare a violentei

/ / Modificat: 2010-06-03
Scoala, unul dintre mediile de manifestare a violentei





 

Pe parcursul anului scolar 2009 -2010, in Bucuresti au fost raportate oficial 55 de cazuri de violenta in scoli, in conditiile in care un studiu al Institutului National de Criminologiei releva faptul ca majoritatea minorilor care au ajuns in instanta erau elevi la data comiterii de infractiuni (60,34%).

Organizatia Salvati Copiii Romania demareaza, in cadrul programului "Tinerii impotriva violentei", o campanie sustinuta de prevenire a agresiunii din mediul scolar.

Potrivit unei cercetari a Institutului National de Criminologie, majoritatea minorilor inculpati erau elevi la data comiterii de infractiuni - 60,34%, iar dintre acestia 84,3% erau de etnie romana, 10,69% fiind romi. Dintre cei 423 de elevi inculpati, 13,26% aveau relatii normale in mediul scolar, iar 47,64% relatii conflictuale cu colegii si profesorii, dificultati de comunicare si integrare in colectivitate.

Numai in Bucuresti, in semestrul I al anului scolar 2009-2010 s-a inregistrat un numar de 35 de cazuri de violenta, dintre care 22 au fost de tipul "elevi - elevi" restul de 13 "elev – terti". In lunile februarie, martie, aprilie si mai 2010 s-a inregistrat un numar de 20 de alte cazuri, potrivit datelor transmise organizatiei Salvati Copiii de catre Inspectoratul scolar General al Muncipiului Bucuresti.

Dintre cazurile de violenta din scoli, 25% se refera la acte de agresiune verbala.

Conform unui sondaj de opinie realizat de Politia Capitalei, in vara anului 2009, 54% dintre elevi considera ca violenta in scoli este o problema permanenta, iar 44% ca este una care apare sporadic.

Solutia: scaderea notei la purtare sau exmatricularea

Doar 17% dintre ei au incercat sa intervina in cazul unei violente, iar 20% sustin ca au fost victimele unui act de violenta in scoala. Conform aceluiasi document, perceptia elevilor este ca violentele se produc mai ales in zone periferice si "de mijloc".

In ceea ce priveste sanctiunile care ar trebui aplicate in cazul violentelor in scoli, 55% dintre elevi sunt de acord cu scaderea notei la purtare pentru cei care ameninta cu forta, iar 40% cu aceeasi pedeapsa pentru absenteism scolar. De asemenea, 47% cred ca exmatricularea este solutia pentru cei care agreseaza profesorii, iar 15% pentru cei care lovesc alti elevi.

Cauze ale violentei din mediul scolar

  • Cauze familiale: atitudini violente ale parintilor unul fata de celalalt sau fata de copii, limbaj agresiv, aplicarea pedepselor corporale.



  • Cauze sociale: modelele culturale disseminate in spatiul public: expunerea copiilor la violenta stradala, mediatica, culturala in sens larg.



  • Cauze interne (din scoala): modelul pedagogic rudimentar, bazat pe coercitie si pedeapsa.



  • Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu MECTS, va desfasura o campanie integrata de constientizare si prevenire a abuzurilor de orice fel din mediul scolar, prin implicarea pedagogilor, parintilor, copiilor si societatii civile:

  • Identificarea de cazuri cu potential violent  si a cauzelor care pot determina manifestari de violenta.


  • Elaborarea  si  derularea  unor  programe  de  asistenta  individualizata  pentru  elevii  implicati  (autori  sau  victime).



  • Implicarea elevilor care au comis acte de violenta in activitati extrascolare (disciplina pozitiva).



  • Implicarea parintilor in programele de educatie parentala ale organizatiei Salvati Copiii Romania.



  • Initierea la nivelul scolilor a unor structuri cu rol de mediere, care sa contribuie la identificarea surselor de conflict.



  • Derularea unor campanii stradale de informare, care sa contribuie la implicarea comunitatii in combaterea violentei din scoli.



  • Dezvoltarea unor strategii focalizate pe prevenirea si controlul fenomenelor de violenta care apar in zona din jurul  scolii, care sa solicite implicarea activa a partenerilor locali.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre